Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кабміні чекають рішень ЄСПЛ за позовами громадян до Росії за рік-два

Вівторок, 29 вересня 2015, 13:26

Україна очікує перші рішення Європейського суду з прав людини за позовами громадян України проти Росії у 2017-2018 роках.

Про це сказав уповноважений Кабінету міністрів у справах ЄСПЛ Борис Бабін в інтерв'ю "Українським новинам".

Він повідомив, що станом на липень у ЄСПЛ було подано понад 500 позовів на Росію від громадян України.

Також від української держави в ЄСПЛ подано 3 позови на Росію за незаконні дії в Криму й на Донбасі, а також за фактом узяття під варту українських громадян.

"Якщо ж брати індивідуальні справи, то ми маємо абсолютно розумні строки – 2-3 роки, до 5 років максимум, тобто це не десятиріччя. Індивідуальні справи ЄСПЛ не буде затягувати нескінченно", - вважає Бабін.

Водночас він наголосив, що міждержавні справи Європейський суд розглядає тривалий час, і в 2016 році рішення по них точно не буде винесено.

Бабін також констатував, що Україна не може виплатити компенсації за рішеннями ЄСПЛ людям, які живуть в анексованому Криму й на окупованому Донбасі.

"…Люди не винні, що їх окупували. У нас сьогодні 400 таких справ по Криму й Донбасу на стадії неможливості виплат і ще понад 1 000 на стадії неможливості вирішення справ по суті", - сказав він.

Україна не може виплатити компенсації за рішеннями ЄСПЛ більшості громадян, які перебувають на підконтрольних бойовикам територіях Донбасу. Бабін зазначив, що в 2014 році Україна з цієї причини не змогла виплатити громадянам 9 млн гривень.

Уповноважений Кабміну з ЄСПЛ нагадав, що Організація з безпеки й співпраці в Європі (ОБСЄ) закликала РФ сприяти Україні у виконанні рішень ЄСПЛ на території анексованого Росією Криму.

Як відомо, ЄСПЛ зняв з розгляду міждержавний позов України про незаконне засудження у Росії сина вповноваженого президента у справах кримськотатарського народу, депутата Верховної Ради Мустафи Джемілєва – Хайсера.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...