Абромавичус перейшов дорогу Мартиненку - ЗМІ

П'ятниця, 4 вересня 2015, 12:46

Глава Мінекономіки Айварас Абромавичус зажадав відставки керівників двох держпідприємств з орбіти соратника прем'єра Миколи Мартиненка.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

2 вересня Абромавичус в Twitter повідомив, що вже кілька тижнів домагається звільнення керівників Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) Руслана Журила і "Укрхімтрансаміак" Віктора Бондика.

За даними видання, за ОГХК стоїть глава парламентського комітету з ПЕК Микола Мартиненко, за "Укрхімтрансаміаком" - бізнесмен Давид Жванія.

"Укрхімтрансаміак" - монополіст, що контролює єдиний в Україні транзитний аміакопровід Тольятті - Горлівка – Одеса, по якому йде на експорт весь аміак російських виробників.

ОГКХ створили восени 2014 року, віддавши в її управління два ГЗК (Іршанський і Вільногірський), які відібрали у олігарха Дмитра Фірташа.

Після претензій Абромавичуса Бондик пішов у тривалу відпустку, а ось Журило пішов у публічний наступ на міністра.

Керівник ОГХК звинуватити Абромавичуса у "спробі дестабілізації роботи підприємства" і бажанні призначити його керівником свого бізнес-партнера.

Видання пояснює такий жорсткий тон випаду проти міністра тим, що Журило був призначений на свою посаду за протекцією Мартиненко, який є давнім партнером прем'єра Арсенія Яценюка.

Співрозмовник агентства в уряді заявив, що причини звільнити Журила у Абромавичуса є, бо підприємство закуповує паливо за завищеними цінами у компанії, пов'язаної з керівництвом ОГКХ.

Рахунки компанії, у якої закуповують це дороге паливо, знаходяться в "Діамантбанку", співвласником якого є Давид Жванія, давній партнер Мартиненка.

З самим Жванією пов'язують керівника "Укрхімтрансаміаку", який співрозмовник видання в БПП назвав "єдиним державним бізнесом, до якого Жванія ще має відношення".

До Бондика претензії є не лише в Абромавичуса, але і в Генпрокуратури, яка розслідує проти нього кілька справ за розкрадання коштів.

Співрозмовник агентства в ОГХК назвав конфлікт продовженням негласної бізнес-війни Порошенка і Яценюка.

А в Мінекономіки запевняють, що в АП зовсім не раді цим конфліктам.

"Але у нас же перші особи країни весь час говорять, що треба робити реформи. Ми робимо і ось добралися до держкомпаній, де є інтерес "любих друзів". Як будуть далі розвиватися події - буде хорошим показником, чи потрібні керівництву країни справжні реформи", - заявив виданню співрозмовник у міністерстві.

У той же час, за даними джерел "Української правди", в останній час спостерігається збільшення впливу на Абромавичуса олігарха Ріната Ахметова.

Як відомо, раніше глава Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі наводив ситуацію з неможливістю звільнити цих двох керівників, як приклад того, що уряд працює на олігархів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування