У Росії розробили нову доктрину інформаційної безпеки

Субота, 10 жовтня 2015, 05:41

У Росії в 2016 році повинна бути прийнята нова "Доктрина інформаційної безпеки РФ", яка прийде на зміну чинному документу від 2000 року.

Про це повідомляє "Комерсант".

За словами високопоставленого джерела "Ъ" в Кремлі, нова редакція доктрини почала розроблятися Радбезом РФ з початку квітня на виконання доручення Володимира Путіна.

Укладачі доктрини виділили п'ять блоків загроз для нацбезпеки Росії в інформаційній сфері.

По-перше, попереджають вони, зарубіжні країни нарощують потенціал у сфері ІКТ, у тому числі для впливу на критичну інформаційну інфраструктуру РФ і технічної розвідки щодо російських держорганів, наукових організацій і підприємств оборонно-промислового комплексу.

По-друге, спецслужби і "підконтрольні громадські організації" окремих держав активно використовують ІКТ "як інструмент для підриву суверенітету і територіальної цілісності" інших країн, "дестабілізації внутрішньополітичної та соціальної ситуації".

По-третє, в документі вказується на зростання масштабів комп'ютерної злочинності, насамперед у кредитно-фінансовій сфері, і збільшення числа інцидентів, пов'язаних з порушенням законних прав громадян на недоторканність приватного життя.

Вчетверте, констатується "відставання РФ від провідних зарубіжних держав у створенні конкурентоспроможних ІКТ та продукції на їх основі", що зумовлює залежність країни від експортної політики інших держав.

По-п'яте, загрозою полічено "прагнення окремих держав використовувати для досягнення економічної і геополітичної переваги технологічне домінування в глобальному інформаційному просторі". "Окремі держави" не перераховуються, але мова йде, по всій видимості, про США.

Відзначається, що в доктрині 2000 року найбільш часто згадуваним об'єктом "захисту" були "конституційні права і свободи людини". Це словосполучення фігурувало в тексті 17 разів. У новій версії документа цей термін згадується тричі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування