Порошенко розповів про "ключ до миру" і повернення Донбасу

Неділя, 11 жовтня 2015, 17:52

Без виборів на окупованих територіях Донбасу політичне врегулювання конфлікту на сході України зайде у глухий кут. 

Про це заявив Петро Порошенко у своєму зверненні щодо повернення Донбасу, повідомляє прес-служба глави держави. 

"Мені, як президенту, необхідні розуміння та підтримка українського парламенту. Такі, як при ухваленні проекту змін до Конституції та закону про особливості режиму місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини", - зазначив Порошенко. 

Він додав, що "без Верховної Ради не буде виборів, а без виборів на окупованих територіях політичне врегулювання зайде в глухий кут".

За словами глави держави, процес організації виборів є вкрай складним, але канцлер ФРН, президенти Франції та США "дали зрозуміти Путіну, що вибори на окупованих територіях мають відбуватися лише за українським законом".

"Ми не маємо права позбавити права обирати місцеву владу на Донбасі тих українців, які внаслідок російської агресії стали біженцями. Так само маємо забезпечити участь українських партій та відновлення на окупованих територіях повноцінного українського теле- та радіомовлення", - додав він.

"Проведення такої кампанії тісно пов’язане із виведенням російських військ та військової техніки, роззброєнням бойовиків та відновленням українського контролю над державним кордоном України з РФ", - зазначив Порошенко.

Також президент заявив, що домовленість посилити місію ОБСЄ, яка тепер має отримати доступ на усю територію Донбасу,  - "перший крок до повернення під український контроль над українсько-російським кордоном".

"Ми добилися від Росії зобов’язання не проводити псевдовибори в окупованих районах 18 жовтня та 1 листопада. ... Таке рішення дозволяє уникнути воєнної ескалації", - підкреслив Порошенко.

Порошенко також нагадав, що і у Нью-Йорку (на Генасамблеї ООН), і в Парижі (під час зустрічі "нормандської четвірки" Росію було попереджено про продовження та поглиблення санкцій. 

"Для того ми і створили глобальну коаліцію, завдання якої - продовжити тиск на агресора, доки останній російський окупант не залишить Україну, не піде геть з Донбасу та Криму. Єдність демократичного світу у питанні санкцій проти РФ, міжнародна солідарність в підтримці України та наша здатність захищатися – це і є ключ до миру", - зазначив президент. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News