Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спецпредставник ООН по Сирії Стефан де Містура відвідає Москву

Вівторок, 13 жовтня 2015, 02:12

США і Росія повинні терміново досягти домовленостей, щоб уникнути ескалації конфлікту в Сирії, здатного призвести до розпаду країни.

Про це заявив спеціальний представник ООН по Сирії Стаффан де Містура, передає Голос Америки.

За словами де Містури, США і Росія відіграють ключову роль у залученні протиборчих сторін в переговори, проте розбіжності між Москвою і Вашингтоном настільки глибокі, що вони можуть не зуміти створити згуртовану групу країн для миротворчих зусиль.

Де Містура розповів, що у вівторок проведе переговори в Москві, а потім відправиться до Вашингтона. За його словами, в світлі посилення зіткнень на тлі військового втручання Росії в Сирії необхідність переговорів між сирійським урядом і опозицією стала ще більш гострою.

"На цій стадії ми повинні за всяку ціну уникнути продовження конфлікту ... і розподілу країни, який де-факто вже розглядається як можливий варіант, і ми вважаємо це трагедією", - заявив де Містура на прес-конференції в Женеві.

"У той же час ситуація може вилитися в отруйне поєднання сценаріїв Афганістану, Лівії та Сомалі. У зв'язку з цим необхідно негайно почати політичний процес", - підкреслив він.

Участь Росії в громадянській війні на боці сирійського президента Башара Асада "привнесла нову динаміку в ситуацію" і призвело до того, що ще 40 000 осіб були змушені покинути свої домівки, сказав Містура, зазначивши також, що ще більша кількість людей може втекти з країни, побоюючись ескалації конфлікту.

"Я відправлюся в Вашингтон відразу ж після Москви. Це представляється розумним, оскільки дві країни вже ведуть переговори і повинні обговорити наступні кроки", - заявив де Містура.

За його словами, уряд Асада проявив готовність приєднатися до чотирьох робочих груп, які він планує зібрати в Женеві для обговорення післявоєнних проблем Сирії. Однак Сирійська опозиційна коаліція відмовилася прибути на переговори через масовані удари Росії по позиціях повстанців.

Згідно з планом ООН, на підтримку переговорів повинна бути створена контактна група зацікавлених країн, куди, за словами де Містури, увійдуть Сполучені Штати, Росія, Саудівська Аравія, Іран, Туреччина та інші країни регіону.

"Якщо деякі країни не захочуть вести переговори одина з другою, можна організувати кілька окремих контактних груп, між якими обговорення проходитиме за посередництва ООН", - пояснив де Містура.

Він закликав Дамаск припинити удари бочковими бомбами по позиціях повстанців, підкресливши, що сирійські та російські війська повинні поважати укладену за посередництва ООН угоду про припинення вогню, яка дозволить евакуювати мирних жителів і поранених з міста Забадані і поселень Куфрейя і аль-Фуа.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування