ГПУ попросили розслідувати дії Харківського облвиборчкому

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 21:52

Центральна виборча комісія просить Генпрокуратуру перевірити викладені нею факти про дії членів Харківської обласної виборчої комісії на місцевих виборах і вжити заходів реагування відповідно до законодавства.

Відповідне звернення було затверджено на засіданні ЦВК у п'ятницю.

У ньому ЦВК вказує, що за результатами розгляду документів "Опозиційного блоку" Харківський облвиборчком відмовився зареєструвати кандидатів у депутати обласної ради від партії.

Облвиборчком мотивував відмову в реєстрації ОБ внесенням документів не в законний строк, порушенням порядку висування кандидатів, невідповідністю документів вимогам законодавства і відсутністю документа про внесення грошової застави.

ЦВК скасувала цю постанову облвиборчкому і зобов'язала комісію вирішити питання з реєстрацією кандидатів від ОБ, але комісія повторно відмовила партії в реєстрації, після чого ЦВК достроково припинила її повноваження і зобов'язала новий склад комісії вирішити це питання, але комісія знову, протизаконно, відмовила ОБ в реєстрації.

Крім того, новий склад комісії дозволив друк бюлетенів, але ЦВК скасувала постанови про відмову реєстрації та початку друку бюлетенів і зобов'язала облвиборчком доставити документи ОБ до Центрвиборчкому для самостійного вирішення питання, однак станом на п'ятницю, документи до ЦВК не доставлено.

Більше того, облвиборчком не виконав також постанови Харківських окружного та апеляційного адміністративних судів щодо реєстрації ОБ на виборах до облради.

ЦВК підкреслює, що його і судові рішення, є обов'язковими для виконання, а їх невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання, тягнуть відповідальність.

Харківський облвиборчком, на думку ЦВК, неодноразово діяв не на підставі законодавства, порушував принципи та засади виборчого процесу та права суб'єктів виборчого процесу.

На думку ЦВК, послідовне ігнорування облвиборчкомом обов'язкових для виконання рішень Центрвиборчкому і судів свідчить про систематичне і грубе порушення вимог Конституції і закону, а також про можливу наявність у діях членів облвиборчкому ознак перешкоджання реалізації виборчих прав громадян та інших суб'єктів виборчого процесу, а також про можливий склад, передбаченого ст. 157 Кримінального кодексу, злочину.

Таким чином, ЦВК просить Генпрокуратуру перевірити викладені у зверненні обставини і вжити відповідно до законодавства заходів реагування.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування