Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зубко про аварію в Затоці: Інструкції було порушено, капітан не подав сигнал SOS

Неділя, 18 жовтня 2015, 14:43

Причини, які призвели до катастрофи  прогулянкового судна "Іволга" у Затоці є "процедурними".

Про це на брифінгу 18 жовтня повідомив віце-прем'єр  Геннадій Зубко, який очолює спецкомісії з розслідування причин аварії катера на Одещині.

"Комісія працює,  має встановити причини і дати рекомендації, щоб таке не повторювалося у майбутньому", - зазначив він.

Зубко заявив, що під час виходу з акваторії прогулянкове судно "Іволга" порушило інструкції, а після аварії капітан судна не подав сигнал SOS.

"Встановлено, що судно "Іволга" перебувало у приватній власності. Воно вийшло в море з приватної бази в порушення всіх можливих інструкцій і вимог. Насамперед - було перевищено кількість людей, яку може перевозити плавзасіб такого типу. Це судно розраховане на 12 пасажирів, включно із 3 членами команди. В порушення процедури, судно вийшло в море перевантаженим - на ньому було 36, не зі свого причалу", - заявив Зубко. 

"Єдине, що було зроблено - повідомлено Держприкордонслужбу про вихід у море. Інші обов'язкові інструкції було порушено", - наголосив він.

За його словами, інформація про аварію була отримана рятувальниками шляхом радіопереговорів.

"З моменту отримання інформації про аварію – о 15:38 – до моменту госпіталізації врятованих до лікарні у Білгород-Дністровському – пройшло 2 години 40 хвилин. О 17:20 людей вже було госпіталізовано.

Зубко також наголосив на халатності,  яка була допущена капітаном судна, який "перевищив свої службові обов'язки – і з точки зору перевантаження судна, і того, що він вийшов в море без огляду судна, без запису чергового в журналі, що призвело, за  нашими даними до трагедії".

Він повідомив, що 18 жовтня зранку відбулося екстрене засідання уряду спільно зі штабом, який розгорнуто у Білгород-Дністровському.

"Було розглянуто причини і наслідки трагедії", - заявив Зубко.

Він додав, що ситуація на Одещині тримається на контролі особисто президентом Петром Порошенком.

"Уряд доручив Мінекономрозвитку і торгівлі невідкладно розробити проект акта Кабінету міністрів про виділення коштів із резервного фонду державного бюджету для надання допомоги постраждалим і сім'ям загиблих", - повідомив Зубко. 

Також він повідомив, що наступного тижня за результатами розслідування "буде напрацьовано чіткі рекомендації та внесено необхідні зміни до чинних інструкцій щодо дій всіх органів влади". 

Як відомо, 17 жовтня поблизу н.п. Затока у морі на відстані близько 400 м від берегової лінії затонуло судно "Іволга", на борту якого перебували 36 осіб з яких 3 члени екіпажу. Внаслідок аварії загинули 14 осіб.

ЗМІ  оприлюднили попередні списки загиблих і постраждалих внаслідок катастрофи катера.

За фактом аварії розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.276 - "порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту".

18 жовтня в Одеській області оголошено траур.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...