Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК турбує підготовка до виборів у 3 населених пунктах

Понеділок, 19 жовтня 2015, 17:58

Центральна виборча комісія стурбована ситуацією з організацією місцевих виборів у Черкасах, Дергачах Харківської області та смт Затока Одеської області.

Про це сказав голова ЦВК Михайло Охендовський на брифінгу, повідомляють "Українські новини".

"Наразі ЦВК найбільш стурбована ситуацією в Черкасах, пов'язаною з виборами депутатів міської ради й міського голови", - сказав він.

Охендовський пояснив, що раніше ЦВК достроково припинила повноваження Черкаської міської виборчої комісії у зв'язку із систематичним грубим порушенням законодавства.

Однак новий склад комісії так і не виконав вимоги законодавства, рішення Центрвиборчкому й судів про реєстрацію 12 кандидатів від "Партії вільних демократів", а також скасував своє рішення про реєстрацію одного з кандидатів у мери міста й спробував розпочати друк бюлетенів.

Голова ЦВК наголосив, що в комісію вже надійшло три незаконні постанови Черкаського міськвиборчкому, які, швидше за все, ЦВК скасує, а бюлетені із зазначенням всіх кандидатів надрукують вчасно – і вибори відбудуться попри спроби представників окремих політичних сил зірвати їх.

А міськвиборчком у Дергачах відмовляється виконувати рішення суду про реєстрацію одного кандидата в мери міста й уникає контакту із Центрвиборчкомом.

Охендовський наголосив, що якщо підтвердиться невиконання комісією рішення суду, а бюлетені буде надруковано без імені цього кандидата, то ЦВК ухвалить рішення і забезпечить однакове застосування виборчого законодавства до всіх кандидатів, і в підсумку всі кандидати будуть зазначені у виборчих бюлетенях.

Голова ЦВК також сказав, що в Затоці Одеської області склалася парадоксальна ситуація, вирішення якої не передбачено законом "Про місцеві вибори".

Зокрема, у цьому населеному пункті за однією виборчою адресою було зареєстровано понад 200 студентів одного університету.

У зв'язку з цим, ЦВК звернулась до правоохоронців, які оперативно зреагували на цю ситуацію, однак у результаті виявилося, що в одному з 14 округів Затоки після скасування незаконної реєстрації 254 осіб кількість виборців стала рівною 0.

Незважаючи на те, що в цьому окрузі немає виборців, там вже встигли зареєструвати п'ять кандидатів у місцеву раду.

За словами Охендовського, така ситуація на місцевих виборах, у зв'язку з маніпуляціями із пропискою виборців, склалася вперше – і ЦВК планує розробити рекомендації з її вирішення для селищного виборчкому.

Раніше голова ЦВК повідомляв про проблеми з друком бюлетенів у 7 населених пунктах, однак станом на понеділок ситуацію в них майже вирішено й немає підстав турбуватися про несвоєчасність їх друку.

На думку ЦВК, немає також підстав сумніватися в законності тексту бюлетеня або їх несвоєчасного друку в Маріуполі Донецької області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування