МГУ заперечує інформацію про обов'язок вчених "радитися" з ФСБ

Середа, 21 жовтня 2015, 15:26

Британський науковий журнал Nature повідомив, що вчених Московського державного університету зобов'язали погоджувати дослідження з ФСБ перед публікацією, проте в МГУ все заперечують.

Як пише Nature, наукових співробітників Інституту фізико-хімічної біології МГУ попередили про необхідність показувати свої наукові роботи ФСБ перед їх відправкою в наукові журнали та на конференції.

Повідомляється, що процедура описана в протоколі засідання співробітників інституту. За словами провідного наукового співробітника Інституту географії РАН В'ячеслава Шупера, співробітники факультету географії МГУ отримали схожі вказівки.

Як пише видання, подібні інструкції були введені після того, як у травні 2015 президент Володимир Путін своїм указом змінив перелік відомостей, віднесених до державної таємниці.

У свою чергу проректор МГУ, начальник управління наукової політики та організації наукових досліджень вузу Андрій Федянін заперечують цю інформакцію. Він заявляє, що вчені не узгоджують наукові публікації з Федеральною службою безпеки.

Федянін підкреслив, що "ніякі нові правила не вводяться".

"Публікації статей здійснюються в рамках встановлених нормативів в нашій країні", - сказав проректор.

ИнтерфаксНовая газета

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування