У "Херсонесі" спростовують вивезення в "Ермітаж" колекцій із Криму

Четвер, 22 жовтня 2015, 16:36

Колектив заповідника "Херсонес Таврійський" називає неправдивою інформацію про те, що колекції з Криму вивозять в "Ермітаж" у Санкт-Петербурзі.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті "Херсонеса Таврійського".

"Дружні відносини Херсонеса й Ермітажу вибудовувалися ще з моменту створення музею наприкінці XIX в. Протягом XX сторіччя співробітники Державного Ермітажу брали активну участь у розкопках пам'ятників Херсонесу, допомагали у створенні Візантійської експозиції. Взаємини Херсонеса й Ермітажу останні 15 років ґрунтуються на Угоді про співпрацю, пролонгація якого відбулася у 2014 р.", - зазначається у ній.

За словами наукових співробітників заповідника, вони проводять спільні дослідження на фортеці Чембало; поновила роботу експедиція "Ермітажу" на Херсонеському городищі.

"Усі археологічні колекції, які містять матеріали розкопок, надходять винятково у фонди заповідника", - запевняють вони.

"Висококваліфіковані реставратори Ермітажу надають допомогу у збереженні археологічних пам'ятників Херсонеса. Відроджена їхніми руками фреска Богородиці з немовлям із фортеці Чембало зараз є однією з "перлин" Візантійської експозиції заповідника. Колегіальні відносини двох музеїв поширюються і на спільні конференції, семінари й наукові видання", - додає колектив.

"У цьому зв'язку, зроблені в українській пресі заяви не просто безпідставні, але й показують повне нерозуміння принципів взаємин, які існують у світовому музейному співтоваристві", - заявляє він.

20 жовтня українська депутат, керівник постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва Людмила Денисова заявила про вивезення в "Ермітаж" унікальних колекцій із "Херсонеса Таврійського", а також Судака, із Центрального музею Тавриди в Сімферополі. 

А на сайті російського уряду оприлюднили розпорядження про включення понад 220 об'єктів культурної спадщини на території анексованого Росією Криму до списку культурних об'єктів "федерального значення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування