"Опора" зафіксувала 668 порушень виборчого законодавства

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 12:37

Спостерігачі громадянської мережі "Опора" зафіксували понад 668 різноманітних порушень виборчого законодавства, до яких вдавалися усі найактивніші кандидати і партії – суб’єкти виборчого процесу.

Такі дані станом на кінець жовтня наведено в звіті, оприлюдненому в п'ятницю.

Більше половини усіх виявлених зловживань стосувалася недотримання партіями і кандидатами правил ведення передвиборчої агітації й чітких обмежень встановлених законом "Про місцеві вибори".

Спостерігачами "Опори" було зафіксовано 395 випадків незаконної агітації.

Левова частка з них стосується виготовлення та поширення матеріалів передвиборчої агітації не за рахунок коштів виборчого фонду. Кандидати і партії масово поширюють агітаційні матеріали, які не містять жодних відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Фактично це вказує на наявність значних прихованих витрат, які несуть партії і кандидати, уникаючи звітування і контролю та отримуючи неконкурентні переваги під час кампанії, зазначають активісти.

Також не менш поширеними є порушення, які проявляються у розміщенні агітаційних матеріалів у спеціально не відведених чи заборонених законом місцях – на пам’ятках архітектури, громадському транспорті, приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування, автобусних, залізничних вокзалах, аеропортах. Спостерігачами було зафіксовано 124 подібних випадки у всіх областях України.

Все частіші випадки брудної агітації та чорного піару (35 зафіксованих інцидентів) вказують на зростання рівня недобросовісної конкуренції між кандидатами та посиленні технологічної складової виборчого процесу.

Співучасниками зловживань до яких вдаються партії і кандидати є також представники засобів масової інформації, які порушують порядок ведення передвиборчої агітації – зокрема не маркують політичну рекламу та не забезпечують рівного і неупередженого ставлення до партій і кандидатів. Спостерігачі "Опори" зафіксували 25 таких випадків.

Другим в рейтингу порушенням виборчого законодавства є непрямий підкуп виборців. "Опора" виявила майже дві сотні таких зловживань з боку усіх партій. Більшість подібних зловживань є типовими.

Головними формами непрямого підкупу виборців залишається благоустрій прибудинкових територій та дорожньої інфраструктури, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, роздача продуктових наборів та подарунків, надання виборцям безкоштовних медичних, юридичних послуг.  

Значно рідше (38 інцидентів) спостерігачі "Опори" фіксують порушення з боку виборчих комісій, які зазвичай є результатом професійної некомпетентності членів виборчих комісій різних рівнів та їх необізнаності в законодавстві. Це проявляється, зокрема, в маніпуляціях з виборчими документами.

Значущих випадків прямого кримінального втручання у виборчих процес не зафіксовано, окрім різноманітних ситуацій з пошкодженням майна та агітації кандидатів, а також кількох інцидентів із застосування насильства і погроз (всього 23 випадки).

Попри наявну мотивацію і значний потенціал у провладних кандидатів і партій щодо застосування адміністративного ресурсу, масового й системного характеру ці зловживання не мають (зафіксовано два десятки інцидентів), зазначають активісти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування