Венеціанська комісія виступила проти звільнення всіх суддів

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 15:02

Венеціанська комісія вирішила, що "звільнення всіх суддів, крім виключних випадків, таких як зміна конституційного ладу, не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права".

Про це йдеться у висновку комісії щодо судової реформи в Україні, повідомляє сайт президента.

"У той же час, це не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, що співпадає з позицією Конституційної комісії", – сказано у повідомленні.

Зокрема, Венеціанська комісія привітала скасування випробувального терміну для суддів, скасування "порушення присяги" як підстави для звільнення суддів, запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади, формування Вищої ради правосуддя таким чином, щоби більшість складали судді, обрані суддями.

Також комісія привітала проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності (насамперед, через позбавлення Верховної Ради повноважень щодо висловлення недовіри Генеральному прокурору), а також позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду, запровадження інституту конституційної скарги тощо.

Крім того, Венеціанська комісія вітає позбавлення Верховної Ради повноважень щодо призначення, а президента – щодо звільнення суддів та передачу цих повноважень Вищий раді правосуддя.

"Водночас, Венеціанська комісія рекомендує чітко вказати, що Вища рада правосуддя має повноваження також щодо переведення суддів та їх просування по службі, хоча президент може у перехідний період мати роль в цьому процесі з міркувань національної безпеки", – сказано у повідомленні.

В свою чергу член Венеціанської комісії від Польщі Анна Сухоцька, зачитуючи рішення, повідомила, що комісія розглядала президентський варіант законопроекту, а не варіант громадських активістів. При цьому низка пропозицій активістів все ж були враховані, зокрема – ліквідація спецсудів та проведення прозорих конкурсів на посади суддів.

У свою чергу Європейська комісія запропонувала окремим пунктом включити норму про вимогу до всіх суддів декларувати своє майно. Представник Адміністрації президента Олексій Філатов, який відповідальний за судову реформу, заявив, що заперечень проти цього немає.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, це рішення дозволить державі у рамках реформи перенабрати суддів і діючі судді також зможуть взяти участь у конкурсі.

"Вони практично відійшли від своєї практики, яку не змінювали 20 років, тому що Венеціанська комісія завжди залишала максимальний захист судового імунітету, але нам вдалося їх переконати, у тому числі і тим, що судова система втратила повну довіру з боку громадян", – сказав він.

Як відомо, раніше Петренко заявив, що це рішення Венеціанської комісії дасть "можливість українській державі перезавантажити судову систему через формування нових судів і набір суддів".

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування