Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У день виборів ІМІ зафіксував 5 порушень свободи слова

Понеділок, 26 жовтня 2015, 13:52

В день місцевих виборів Інститут масової інформації зафіксував 5 порушень свободи слова, що стосувалися виборчого процесу.

Такими є результати моніторингу свободи слова, оприлюднені у понеділок.

Три випадки сталися у західних регіонах України – у Львові, Луцьку, та Нововолинську, та по одному випадку було зафіксовано у Вінниці та Дніпропетровську.

За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, така мала кількість порушень пов’язана, у тому числі, з низькою активністю журналістів, які не особливо їздили по проблемних дільницях, а здебільшого висвітлювали інформацію з брифінгів.

У той же час, регіональні представники ІМІ зафіксували системні проблеми із доступом журналістів та спостерігачів до інформації, пов’язані із новим законодавством про місцеві вибори.

Так, за словами регіональної експертки ІМІ Зої Красовської, "завдяки новому закону, ніхто точно не міг дізнатись про явку. Були проблеми з відкритістю інформації про підготовку виборів, організацію та результати підрахунку - на ЦВК ці дані не публікують, навіть контакти комісій не всіх були опубліковані. В результаті, журналісти вимушені були вірити спостерігачам і політичним штабам, бо жодна редакція не могла забезпечити одночасну присутність журналістів на кожній дільниці".

Експерти ІМІ звертають увагу на проблему із інформаційним забезпеченням виборчого процесу. По суті, новий закон про місцеві вибори містить норму про відкритість, однак на практиці не передбачено механізму, як вона має здійснитися.

"Наприклад, щодо протоколів на дільницях - виборці мають право на доступ до результатів голосування. Але де вони їх мають отримувати і коли - не зовсім ясно. В підсумку, все залежало від того, наскільки "добра воля" членів комісії. Якщо Львівська обласна всі постанови одразу викладала в гуглдок у відкритому доступі, то Дніпропетровська міська навіть на своїх стендах не все розміщувала (не кажучи вже про сайт, на якому так і не з'явилися декларації кандидатів у мери, наприклад)", відзначила Красовська.

Як повідомлялося, на парламентських виборах 26 жовтня 2014 року ІМІ зафіксував 9 порушень свободи слова, на президентських виборах 25 травня 2014 року - 7 порушень свободи слова, а під час попередніх парламентських виборів 2012 року - 18 порушень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування