Директора Бібліотеки української літератури в РФ затримали через книги Корчинського

Четвер, 29 жовтня 2015, 09:00

Директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталю Шаріну затримано в рамках кримінальної справи про роздмухування національної ненависті.

Органи Слідчого комітету Російської Федерації в Москві порушили у відношенні 58-річної Шаріної справу за п. "б" ч. 2 ст. 282 КК РФ (роздмухування національної ненависті й ворожнечі, а також приниження людської гідності), повідомляє СК РФ.

"За версією слідства, у 2011-2015 роках директор Бібліотеки української літератури Шаріна, яка є посадовою особою, у порушення Федерального закону "Про протидію екстремістській діяльності" поширювала серед відвідувачів книжкові видання Дмитро Корчинського, визнані судом екстремістськими матеріалами й забороненими до використання", - йдеться у повідомленні.

"У рамках розслідування кримінальної справи в зазначеній установі, розташованій по вулиці Трифонівській у місті Москві, слідчими Головного слідчого управління разом із оперативними службами проведено обшук, у ході якого вилучена друкована продукція, яка містить заклики до антиросійської й антиросійської пропаганди", - уточнює СК РФ.

"На даний час слідчі підготували до суду клопотання про обрання у відношенні підозрюваної запобіжного заходу у вигляді утримання під варту. Розслідування триває", - повідомляють російські слідчі.

Крім того, заступника голови громадської організації "Українці Москви" Валерія Семененка допитали як свідка у справі проти Шаріної, повідомило "Інтерфаксу" в четвер джерело в правоохоронних органах.

Співрозмовник зазначив, що при обшуку в бібліотеці в середу виявили й вилучили книги та брошури, які містять "заклики до розпалення національної ненависті".

За словами джерела, кримінальна справа була порушена за матеріалами головного управління економічної безпеки МВС РФ.

Напередодні в Бібліотеці української літератури в Москві провели обшук, пізніше затримали Шаріну й затримали Семененка після обшуку в його домі.

Журналіст Роман Цимбалюк дізнався у Шаріної про обшук у її домі.

"Як вона каже, перевернули квартиру догори дриґом і витягнули збірник статей щодо Голодомору, написаний американськими, європейськими й українськими вченими, книжку Оксани Забужко, кілька екземплярів газети "Час руху" і почесні грамоти від колишніх керівників України, зокрема від колишніх президентів Ющенка, Януковича й від колишнього прем'єра Азарова. Грамотами була нагороджена Шаріна як директор бібліотеки за великий внесок у розвиток української культури", - переповів він.

"У самій бібліотеці, за словами Шаріної, в читальній залі витягли дитячий журнал "Барвiнок" (це український аналог "Мурзилки"), у якому нібито було зображено прапор "Правого сектора", і сім книг Дмитра Павличка. Крім цього, у спеціальному сховищі, де зберігаються книги, які видаються фахівцям і вченим, вилучили літературу з історії України – зокрема, у розділі, що стосується Степана Бандери й лідерів Української повстанської армії", - додав журналіст.

"Шаріна наголосила, що жодне з цих видань не включено в список екстремістської літератури. Директор бібліотеки підтвердила, що знову розпочато розслідування кримінальної справи, порушеної ще в 2010 році. На запитання про те, чому через 5 років повернулися до старої справи, слідчі пояснили: за цей час змінилася політична ситуація", - сказав Цимбалюк.

Семененко ж розповів "Радио Свободе", що слідчі дії зайняли практично весь день:

"Мене дуже засмутило, що всю мою квартиру перевернули догори дном. Ці люди абсолютно не фахівці в літературі, а костоломи! Плюс "маски-шоу" з автоматами. Забрали комп'ютер, усе, що треба й що не треба. Історичні романи, "Історію України-Русі" Михайла Грушевського. Навіщо – не можу зрозуміти", - повідомив він.

"Забрали книги й флешки моєї доньки, яка урбаністикою займається, у дружини ноутбук забрали. Після цього відправилися в слідче міжрайонне управління. Одразу, щойно ми виїхали з будівлі, з'явилася знімальна бригада НТВ, дружина їх вигнала", - додав співголова громадської організації "Українці Москви".

За його словами, розмова зі слідчим в основному точилася довкола бібліотеки.

"Показали мені якісь списки літератури, про які я практично нічого не знаю, – можливо, там щось і є екстремістське, а може, і ні. Нібито це було в бібліотеці", - сказав Семененко.

"Так, я допомагаю бібліотеці, книги Івана Козловського з автографами автора туди передавав. Запитували про історію виникнення цієї бібліотеки. Але це ж усе є в Департаменті культури!", - наголосив він.

Проти українця Корчинського в Росії в березні 2014 року порушили справу за статтями 354 КК РФ (публічні заклики до розв'язання агресивної війни з використанням ЗМІ), і 205.2 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності з використанням ЗМІ). Його підозрюють у "створенні банди для нападу на громадян Росії" в Чечні.

У федеральному списку екстремістських матеріалів на сайті Мінюсту Росії є книга Корчинського "Війна в натовпі".

Корчинський був главою української націоналістичної організації "Братство", балотувався я в президенти України в 2004 році, набравши 0,17% голосів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...