Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Блаттер: виграш Росією права на чемпіонат-2018 був підтасований

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 12:04

Відсторонений президент ФІФА Йозеф Блаттер стверджує, що вибір країн, які проводитимуть чемпіонати світу з футболу в 2018 і в 2022 роках, був заздалегідь домовлений між керівниками організації.

Про це він заявив в інтерв'ю Financial Times.

За його словами, спершу футбольні функціонери домовилися призначити чемпіонати 2018 і 2022 років у Росії і США відповідно, щоб турніри проходили у двох "супердержавах".

"Це було домовлено за лаштунками. Це був дипломатичний договір", – заявив він.

Однак за тиждень до голосування все змінилося, оскільки в ситуацію втрутився тодішній президент Франції Ніколя Саркозі, який переконав президента УЄФА Мішеля Платіні підтримати заявку Катару, а не США на чемпіонат 2022 року.

"Лише за тиждень до голосування мені подзвонив Платіні і сказав: "Я виходжу з домовленості, оскільки керівник держави сказав мені, що я повинен врахувати ситуацію у Франції". І він сказав мені, що мова йде про більш ніж один голос, оскільки він контролює групу тих, хто голосуватиме", – розповів Блаттер.

Він додав, що був дуже цим незадоволений.

"Якщо ви бачили моє обличчя, коли я відкрив (конверт), я не був найщасливішою людиною, оголошуючи Катар. Точно не був … Ми були у ситуації, коли ніхто не розумів, чому чемпіонат світу відбудеться у одній з найменших країн світу", – сказав він.

За його словами, він не знає мотивів такого рішення. З того часу він лише раз зустрічався з Саркозі, але не піднімав цього питання.

У свою чергу Financial Times натякнуло, що мова може йти про підкуп, оскільки вже через тиждень після голосування Катар оголосив про початок тестування французьких винищувачів Dassault Rafale, а у квітні 2015 року закупив 24 такі літаки на 7 мільярдів доларів з опціоном на покупку ще 12.

Як відомо, Блаттера і Платіні відсторонили від керівництва ФІФА і УЄФА на початку жовтня.

Наприкінці травня у Цюріху співробітниками ФБР були заарештовані 9 високопоставлених функціонерів ФІФА. Всі вони підозрюються в отриманні хабарів в особливо великих розмірах і можуть бути екстрадовані в США.

Скандал навколо Блаттера розгорівся на початку червня, коли він через кілька днів після перемоги на виборах президента ФІФА несподівано подав у відставку. Це супроводжувалося гучними звинуваченнями на адресу Блаттера у масштабній корупції.

Російський президент Володимир Путін заступався за Блаттера, заявивши, що він гідний отримати Нобелівську премію.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування