Родина Наливайченка збагачувалася навіть за часів Януковича - ЗМІ

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 15:36

Родина екс-голови СБУ Валентин Наливайченко має чималі статки, які зростали за часів перебування його в Службі безпеки й не зменшувалися за влади Віктора Януковича.

Про це йдеться в дослідженні програми "Схеми" на Радіо Свобода та UA:Першому

У своїй декларації за 2014 рік тодішній голова СБУ в розділі "нерухомість" задекларував лише 10 соток землі. Значно більше майна у дружини й доньки Наливайченка.

За даними реєстру майнових прав, у 2010 році дружина отримала у подарунок квартиру площею майже 400 кв м та паркомісце в елітному житловому комплексі "Альпійський". Наливайченко заявляв, що квартиру в елітному комплексі його дружині подарував батько. Але це лише маленька частина нерухомості родини.

Земля Наливайченків

У 2015 році донька Наливайченка в один день отримала в подарунок 4 земельних ділянки і ще одну – його дружина. Загальна площа подарунків – понад 2 га. Усі ділянки Наливайченкам подарувала родина Бабичів (це дівоче прізвище дружини Валентина Олександровича – Олени).

За даними "Схем", родичам дружини Наливайченка ці ділянки дісталися безкоштовно від держави через приватизацію якраз поки Валентин Олександрович вперше керував СБУ ще за часів президентства Віктора Ющенка. Тестю Наливайченка вдалося отримати дві ділянки майже по 2 га для особистого селянського господарства.

"Фактично це порушення чинного законодавства, оскільки законодавством у нас передбачено межі безоплатної приватизації. Ці межі реалізуються один раз для кожного виду цільового призначення", - каже партнер юридичної фірми Іван Трофименко.

Родина Наливайченка також мала власний бізнес. У 2008 році, поки Наливайченко вперше очолював СБУ, його 18-річна донька разом із товаришем Наливайченка Сергієм Носенком заснувала компанію "Смайл Холдинг Україна". У 2010 році, після приходу до влади Януковича, Наливайченко особисто приходить працювати у цю компанію.

У 2011-му "Смайл Холдинг" перереєстровують на британську "Смайлхолд Лімітед", засновником якої спочатку виступає компанія зі Сейшельських островів, а згодом офшор з острова Беліз. Наливайченко продовжує працювати на офшор. У той час, коли він працює у "Смайл Холдингу", попри владу Януковича, її дочірні компанії виграють мільйонні тендери.

"Дочки" Смайл Холдингу виграють мільйонні тендери, доки Наливайченко на посаді

Кінцевий власник ТОВ "Смайл Холдинг Україна, компанія Gevers invest ltd (Беліз) є серед учасників фірми Contemporary Construction Systems LLP, яка має 74% ЗАТ "Страхова компанія "Укрпромстрах". "Укрпромстрах" володіє 23% ПАТ "Київметробуд". Саме "Київметробуд" на початку 2015-го вперше за три роки починає отримувати від держави надкоштовні контракти. На цей час Наливайченко вже вдруге працює на посаді голови СБУ.

"Схеми" також зазначають, що донька Наливайченка Ольга, відповідно до даних у Linkedin, отримала посаду заступника голови юридичного департаменту ТОВ "Техенерготрейд" – компанії Віктора Поліщука, родича росьійкого прем’єра Дмитра Медведєва, який володіє мережами "Технополіс", "Ельдорадо", банком "Михайлівський" і ТЦ "Гулівер" у Києві.

Донька Наливайченка і "Техенерготрейд"

Після Майдану "Техенерготрейдом" цікавилися правоохоронці через земельні оборудки, але доки Наливайченко був на чолі СБУ, у фірми справи йшли вгору, вказують журналісти.

Крім того, у 2013 році Поліщук отримав 96 га землі у Броварах вартістю 200-250 млн грн. 94,67 га спершу поділили між 48 особами, серед яких працівники фірм Поліщука – а згодом вони в один день через одного нотаріуса переоформили всю землю на його приватну фірму.

Володіння Поліщука в Броварах

На тій ділянці донедавна був розташований найпотужніший український радіопередавач, який мав змогу покривати 95% території України. Зупинити його знищення не вдалося. Місцеві активісти й депутати вже 2 роки домагаються повернення землі на баланс міста.

Розслідуванням справи займалась СБУ на чолі з Наливайченком. У січні 2015 року справу закрили. А за місяць перший заступник голови СБУ Юрій Артюхов просив у броварської влади виділити ще землі під забудову для СБУ. Забудовником мав стати Поліщук.

"Броварська справа" Поліщука

Справа зрушилася вже після звільнення Наливайченка й Артюхова з СБУ. На початку цього місяця прокуратура нарешті наклала арешт на 94,67 гектари землі у Броварах, що перейшли безоплатно структурам Поліщука.

Між тим, "Техенерготрейду" вже за нової влади "вибачили" 40 млн грн податків – від угоди з донецьким підрядником ТОВ "Систем енерджінью". Судді київського апеляційного адмінсуду 17 лютого 2015 року вирішили, що угода не була фіктивною.

При цьому Наливайченко стверджує, що не знає, хто такий Поліщук, а останній не заперечує знайомство з екс-головою СБУ, але заперечує, що донька Наливайченка працює в його фірмі.

Також Наливайченка пов’язують із опальним олігархом Дмитром Фірташем.

Зв'язки Наливайченка з Фірташем

Нардеп Сергій Лещенко заявляв, що посаду в СБУ Наливайченко міг використати для зведення рахунків із конкурентами Фірташа. Цими конкурентами могли бути американці Вадим та Ілля Сігаль, яким СБУ заборонило в’їзд в Україну 28 липня 2014 року. Конфлікт у Фірташа з Сігалями стосувався підприємства "Каховка Пром Агро" – заводу з переробки сої.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування