Директора Бібліотеки укрлітератури посадили під домашній арешт

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 21:28

Таганський суд Москви санкціонував домашній арешт директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної у справі про розповсюдження екстремістських книг.

Як передає кореспондент російського "Інтерфаксу", таким чином, було задоволено клопотання слідчого.

У суді слідчий своє клопотання підтримав, заявивши, що, залишаючись на волі, Шаріна може зникнути.

Суддя погодилася з доводами слідства про домашній арешт, який, на її думку, дозволить забезпечити його роботу. Крім того, вона врахувала заяву слідчого, про те, що свідкові у справі надходять погрози.

Суд заборонив Шаріній отримувати кореспонденцію та користуватися Інтернетом.

У свою чергу, прокурор виступила проти домашнього арешту. Вона визнала можливим обрати Шаріній запобіжний захід, не пов'язаний з позбавленням волі.

Шарина свою провину не визнала і просила клопотання слідчого про домашній арешт відхилити. "Вся вилучена література перебувала на спецзберіганні бібліотеки, вона не поширювалася", - сказала вона.

Адвокат Іван Павлов також визнав клопотання слідчого незаконним і необґрунтованим і просив суд не обирати Шаріній запобіжний захід.

"Моїй підзахисній досі навіть не пред'явили постанову про притягнення її в якості обвинуваченої. Права Шаріної порушено, вона має право знати, в чому її звинувачують", - сказав захисник.

Павлов також зазначив, що захист має намір подавати апеляцію на це рішення суду.

28 жовтня в Бібліотеці української літератури відбулися обшуки, а потім її директор Шаріна була затримана. За інформацією Слідчого комітету, щодо директора бібліотеки порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності).

Приводом для порушення справи, згідно із заявами СКР, стало поширення серед відвідувачів бібліотеки видання Дмитра Корчинського, яке було визнане судом екстремістським матеріалом і забороненим до використання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування