Луценко: "Гіві", "Моторола" і Захарченко не можуть брати участь у виборах

Вівторок, 6 жовтня 2015, 13:22

Закон, за яким мають відбутися вибори на окупованих територіях, має з'явитися до кінця року.

Про це заявив лідер фракції БПП Юрій Луценко, розповідаючи про закон про місцеві вибори на окупованих територіях, який має бути ухвалений парламентом.

"(Законопроект – УП) має з'явитися до кінця року", - сказав він.

Луценко нагадав, що під час переговорів у Парижі в п’ятницю президенти зафіксували, що місцеві вибори на окупованих територіях можуть відбутися за українським законодавством після спеціального закону і проводитись не менше ніж через 90 днів після його набуття чинності.

"Чому закон треба приймати? Ми маємо забезпечити участь у цих виборах більше мільйона тимчасово переміщених осіб. В звичайному законі про місцеві вибори така можливість не передбачена. В звичайному законі про вибори не передбачена обов'язковість участі українських ЗМІ, бо такої проблеми не виникало", - заявив Луценко.

"Ми повинні прийняти закон, який гарантує висвітлення українськими ЗМІ на цих територіях, участь українських партій на цих територіях, формування виборчих комісій через українське ЦВК і представниками українських партій, можливість голосування переселенців за нинішнім місцем проживання і виведення російських окупаційних військ, а місцеві бойовики мають скласти зброю", - наголосив Луценко.

Він також нагадав, що закон про амністію не передбачає її для тих, хто причетний до вбивств і катувань.

"Таким чином ні "Моторола", ні "Гіві" (російські найманці, ватажки бойовиків - УП), ні інші уроди з автоматами не можуть брати учать не тільки у виборах, а й у житті Донбасу", - зазначив Луценко.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи зможе брати участь у місцевих виборах нинішнє керівництво окупованих територій, Луценко сказав:

"Я думаю, що пан Захарченко, який організував державний заколот, і особисто давав накази стріляти по українських громадянах, не тільки не може брати участі у виборах, але має постати перед спеціальним судом".

Як відомо, під час нормандських переговорів президентів України, Німеччини, Франції та Росії було заявлено про неможливість проведення бойовиками виборів 18 жовтня і 1 листопада. Натомість було погоджено, що вибори на окупованих територіях мають відбутися за українським законодавством.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...