Суд відмовився вважати російських ГРУшників військовополоненими

Вівторок, 10 листопада 2015, 12:26

Голосіївський райсуд Києва відмовив у задоволені клопотання захисту і не визнав росіян Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова військовополоненими.

Адвокат Єрофеєва Оксана Соколовська на засіданні просила Голосіївський райсуд відкласти розгляд справи спецназівців до рішення ВАСУ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що від визначення статусу її підзахисного залежить подальший хід розгляду кримінального провадження.

Прокуратура виступила проти цього клопотання.

Потерпілий у даній справі, поранений у бою за участю Єрофеєва й Александрова боєць батальйону "Айдар" Богдан Гаркуша виступив проти визнання Єрофеєва військовополоненим: за його словами, в Україні не оголошено війну, а проводиться антитерористична операція, і підсудних він вважає терористами.

Суд відмовив у задоволенні клопотання Соколовської.

Колегія Голосіївського райсуду встановила порядок дослідження доказів та допиту і оголосила перерву у суді до 17 листопада, передає ВВС Україна.

2 листопада позов захисту спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва з проханням визнати їх військовополоненими надійшов у Вищий адміністративний суд України.

За словами Соколовської, відповідачем за даним позовом є Україна в особі президента України Петра Порошенко, третьою особою – Генпрокуратура, СБУ й товаристо Червоного хреста України, яке нібито визнає їх військовополоненими.

У вівторок захист заявив, що готує уточнення до свого позову у ВАСУ.

Крім того, адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу Александрову й Єрофееву з утримання під вартою на домашній арешт.

У випадку визнання Єрофеєва й Александрова військовополоненими, до них мають застосовуватися норми Женевської конвенції, а не кримінальне переслідування.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування