У СБУ вважають, що дипломати підштовхнули ГРУшників відмовитися від своїх слів

Середа, 11 листопада 2015, 12:12

Радник голови СБУ Юрій Тандіт вважає, що російські спецназівці Олександр Александров і Євген Єрофеєв змінили свою позицію під впливом російських посланців.

Про це він сказав "Українській правді", коментуючи хід процесу.

"Я (раніше) довго з ними розмовляв – і вони давали конкретні свідчення того, що вони є справді представниками регулярної армії Російської Федерації, вони є громадянами Росії, вони виконували наказ – злочинний наказ, і були на території нашої держави", - повідомив Тандіт

За його словами, це підтверджували і Александров, і Єрофеєв.

"У рамках міжнародних законів вони мають право на спілкування з представниками консульства Російської Федерації. І ми маємо конкретні свідчення того, що після спілкування з представниками консульства вони стали поводитися дещо інакше. Крім того, що в них з'явилася інша позиція, вони навіть змінилися в обличчі, у тоні, вони відчули якусь упевненість", - сказав Тандіт.

"Але в нас є багато доказів того, що вони справді скоїли злочини на нашій території", - додав радник глави СБУ.

Тандіт не уточнив, коли саме відбулася зміна в поведінці російських воїнів, але підкреслив, що коли спілкувався в ними в госпіталі, де були дуже комфортні умови для них, Александров і Єрофеєв почувалися винними й визнавали, що є російськими кадровими військовими.

"Коли почалися контакти в них із представниками консульства, вони стали поступово поводитися по-іншому. І їхні висловлювання, які є зараз на суді, є дзеркалом того, що з ними проводилася певна робота. Це було не завжди явно, (їм) натякали на якісь речі: чого вони не повинні говорити, можливо, натякали на те, що їх чекають, і якщо вони будуть поводитися "правильно", то Росія зробить усе, щоб вони туди повернулися", - заявив він.

Тандіт наголосив, що при цьому російський президент Володимир Путін на високому рівні "жодного разу не потурбувався долею і станом громадян Росії, які тут чинили злочини проти України".

Він вважає, що на Александрова та Єрофеєва вплинули "ті люди, які від імені Росії приходили на зустрічі з ними, у тому числі в госпіталь, вони вели певні бесіди – дипломати, уповноважені адвокати…".

"Я не все можу говорити… але після певних зустрічей із представниками дипломатичного корпусу Росії вони трошки по-іншому стали відповідати на запитання. Спочатку вони визнавали свою провину й визнавали, що вони є представниками регулярної армії Російської Федерації, а після зустрічей з консульством вони стали від цього відмовлятися й заявили, що взагалі безробітні", - розповів Тандіт.

"Хоча вони говорили мені особисто про те, як вони хвилюються, як до них будуть ставиться однополчани, розповідали, що їхні товариші по службі дуже обурювалися тим, що їхнє командування відмовилося від своїх підлеглих. Там один із них капітан, а інший – сержант", - зазначив він і додав, що при затриманні в Александрова та Єрофеєва була зброя, яку видають лише службовцям ЗСУ РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування