Порошенко: З понеділка силовики мають відзвітувати про події на Майдані

Неділя, 15 листопада 2015, 21:05

Починаючи з 16 листопада правоохоронні органи мають прозвітувати про розслідування трагічних подій під час Майдану на початку 2014 року.

Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір ввечері 15 листопада.

"По кожній жертві Майдану має бути проведено розслідування і відповідальні за вбивства мають бути притягнуті до відповідальності. При цьому звіт (правоохоронних органів) про сотні притягнених до відповідальності – мене не задовільняє", - заявив Порошенко.

"Вимагаю, щоб правоохоронні органи, починаючи з понеділка (16 листопада), прозвітували саме у такій формі – хто бив і розганяв студентів 30 жовтня: прізвище – відповідальний. Хто знущався над активістами, бив журналістів 1 грудня на Банковій, хто організував штурм і давав наказ розганяти Майдану  11 грудня. І головне - хто несе відповідальність за перші вбивства – Нігоян, Жизнєвський, хто  несе відповідальність за події у Маріїнському парку 18-19 числа, за нічний штурм Майдану, коли палав будинок профспілок", - заявив Порошенко.

"Наголошую – саме у такій формі має відбутися звіт на цьому тижні. Не маю сумніву, що він відбудеться", - заявив Порошенко.

При цьому президент зауважив, що суди, які претендують на об'єктивність, тривають довго, у т.ч. - і міжнародний трибунал у Гаазі. 

"Але я не буду чекати багато років, ми маємо знати відповідь (про винних у вбивствах на Майдані) вже зараз",  - додав він. 

"Головна відповідь відома усім - не політичну, а кримінальну відповідальність несе (екс-президент Віктор) Янукович, (екс-глава МВС Віталій) Захарченко... Є чіткі покази, що вони давали накази (щодо розгону Майдану), зараз ховаються  на території країни-агресора - РФ. Але цього замало. Ми маємо знати кожного (хто причетний до вбивств)", - заявив Порошенко. 

Як відомо, на початку листопада у Києві було оприлюднено звіт МДГ про розслідування подій в Одесі з наджорсткою критикою української правоохоронної системи.

З цього приводу директор з прав людини і спеціальний представник РЄ в Україні Крістос Джакомопулос заявив: українська сторона не повинна ігнорувати порушення прав людини у процесі розслідування вбивств на Майдані і в Одесі, які виявила Міжнародна дорадча група Ради Європи (МДГ РЄ)

Якщо Київ це зробить, на Україну чекає міжнародний осуд, наголосив він. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування