Адвокат Афанасьєва: Є чітка команда згноїти людину

Понеділок, 16 листопада 2015, 14:16

Адвокат українця Геннадія Афанасьєва вважає, що його клієнта можуть вже не випустити з російської в'язниці.

Про це адвокат Олександр Попков заявив в інтерв'ю DW.

"У Геннадія з усіх фігурантів справи Сенцова, напевно, зараз найвразливіше становище, оскільки він став особистим ворогом російських органів безпеки. Його вже не б'ють і не катують в колонії, а застосовують зовсім інші методи тиску", - розповів адвокат.

"Гена розуміє, що, швидше за все, після семи років ув'язнення він не вийде на волю - його дуже легко можуть звинуватити ще в якомусь злочині", - додав адвокат.

За його словами, Афанасьєва більше місяця в жахливих умовах тільки етапували на зону в республіці Комі, а зараз його готують до переведення у єдине приміщення камерного типу (ЄПКТ).

"Там утримуються зазвичай рецидивісти, вбивці, ґвалтівники. Коли людина знаходиться в ЄПКТ, їй забороняється дзвонити, приймати передачі, не дозволяються побачення. Незважаючи на всі складні умови, Гена тримається добре, він готовий до всього, вірить у свій народ і країну. Те, що з ним зараз відбувається, - це помста", - вважає Попков.

За його словами, захист зараз вирішує свою головну задачу – не дати забути про справу Афанасьєва.

У МЗС України адвокату пообіцяли порушити це питання на рівні Ради Європи та ООН.

Захисту також вдалося домогтися відвідування Афанасьєва правозахисниками, хоча українських консульських працівників до нього не пускають.

Попков розповів, що вони розглядають можливість подавати позов до Євросуду з прав людини, хоча це дуже тривалий процес.

"ЄСПЛ - це перспективний, але дуже тривалий шлях. У той же час, на жаль, для ЄСПЛ тема тортур у цій справі не є перспективною, адже вони застосовувалися давно і ніяк не були документально зафіксовані. Фактично його катували перші 10 днів після затримання, ще в Криму", - пояснив адвокат.

"Питання громадянства та дискримінації для ЄСПЛ є найбільш перспективними.

Геннадію досить важко зараз, тому що він ідентифікує себе як громадянин України. Його змушують підписувати документи, де він вказаний громадянином РФ, він відмовляється, і тому отримує нові стягнення", - додав він.

Попков пояснив, що "треба розуміти, що є чітка команда згноїти людину, тому наше найважливіше завдання - надавати громадський та медійний тиск у цій справі".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування