Джемілєв закликав не подовжувати контракт на поставку електрики в Крим

П'ятниця, 20 листопада 2015, 01:18

Повноважний представник президента України у справах кримскотатарсокго народу Мустафа Джемілєв і депутат Верховної Ради Георгій Логвинський закликають Кабінет Міністрів не продовжувати договір з Росією про постачання електроенергії до Криму.

Про це пише Радіо Свобода.

"Зараз виникло питання: продовжувати чи не продовжувати контракт на постачання електроенергії на наступний рік ... Ми про це будемо говорити з президентом, я думаю, все-таки, цей договір не буде підписаний, але я хотів би, щоб про це знала громадськість", - сказав Джемілєв на прес-конференції в Києві 19 листопада.

"Зазначений договір був підписаний 29 грудня 2014. У пункті 2.3.1 зазначено, що кінцевим споживачем електроенергії є Кримський федеральний округ. Фактично, цей договір легітимізує окупаційну владу на території і ми поставляємо товари в Кримський федеральний округ", - сказав Логвинський.

Він зазначив, що українські чиновники, що причетні до підписання договору, намагалися приховати цей факт, підмінивши текст, але один з примірників оригіналу в первісному вигляді із згадкою "Кримського федерального округу" залишився на українській митниці.

Логвинський повідомив журналістам, що однією з трьох сторін договору про постачання електроенергії до Криму є компанія "Крименерго", щодо її керівника Віктора Плакіди в Україні порушено кримінальне провадження за фактом державної зради. За словами Логвинського, на майно "Крименерго" накладено арешт.

Депутат нагадав, що в державах Європи, які підписалися під санкціями, заборонено підписання договорів з компаніями на території Криму. Політик підкреслив, що контракт на постачання електроенергії до Криму є збитковим для України, а його умови невигідними. "Ми вимагаємо, щоб ці контракти були розірвані", - сказав він.

Логвинський висловив припущення, що міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин "особисто зацікавлений у безперебійних поставках електроенергії з України в Крим", а лобіюють його продовження особи, "близькі до російського підприємця українського походження Костянтина Григоришина".

Джемілєв на прес-конференції розповів, що ремонт пошкоджених опор електропередач в Херсонській області, за якими здійснюється транспортування електроенергії до Криму, був проведений в рекордні терміни "під особистим контролем Демчишина".  "Звідки така прудкість?!" - сказав Джемілєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування