Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Антикорупційним прокурором може стати помічник "тіньового прокурора" Пшонки

Четвер, 26 листопада 2015, 12:37

Один із кандидатів на посаду керівника Антикорупційної прокуратури Наталія Бабенко працювала помічницею Романа Андрєєва, екс-заступника Віктора Пшонки, відомого як керівника "тіньової прокуратури", створеної сином екс-генпрокурора Артемом Пшонкою.

Про це кандидат повідомила під час співбесіди з конкурсної комісією.

З жовтня 2013 по липень 2014 року Наталя Бабенко працювала спочатку старшим прокурором відділу забезпечення діяльності керівництва ГПУ, а потім – старшим помічником заступника генпрокурора.

Андрєєв у жовтня 2013 року був призначений заступником Пшонки. За повідомленнями ЗМІ, Андрєєв курував роботу "тіньової прокуратури" Пшонки-молодшого, де приймалися "всі ключові рішення щодо кадрових призначень в системі прокуратури, "наїздів" на бізнесменів, а також порушення або закриття потрібних кримінальних проваджень".

Починаючи з 1:52:40:

"Старший помічник заступника генерального прокурора України – це людина, яка є проміжною ланкою між керівниками департаментів і … безпосередньо заступником генерального прокурора. Всі документи, які надаються керівнику на підпис: відповіді на звернення народних депутатів, процесуальні документи, що стосуються постанов про зміну груп прокурорів, про підслідність, про повідомлення про підозру і таке інше – вони всі мають йти через помічника із мотивів перевірки їх на відповідність чинному законодавству… чи є взагалі підстави на винесення тих чи інших рішень", – пояснила свою роботу Бабенко.

Вона додала, що працювала у ГПУ з 29 жовтня 2013 по 22 лютого 2014… Андрєєв тоді був начальником головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, а відділ, у якому працювала Бабенко, входив до цього головного управління.

На питання секретаря конкурсної комісії Віталія Шабуніна чи знала Бабенко про роль Андрєєва у "генпрокуратурі" Артема Пшонки, вона відповіла, що не знала.

"…ключова моя роль на посаді старшого помічника була в тому, щоб я перевіряла ті документи, які надаються йому (Андрєєву – ред.) на підпис: звернення про підслідність, про підозри, ключові документи", – розповідала Бабенко.

На думку Шабуніна, Бабенко "не могла не знати про зміст документів, які проходили повз неї".

"У мене виникає питання – якщо Бабенко і справді не бачила схем та очевидних порушень законодавства у тих документах, за допомогою яких Пшонка-молодший віджимав бізнес та переслідував непокірних собі осіб, то як така людина може керувати Спецпрокуратурою та розбиратися в справах, де корупція є неочевидною?" – запитав він.

Також він повідомив, шо у Бабенко та іншого члена конкурсної комісії Юрія Севрука є конфлікт інтересів, адже Бабенко була підлеглою у Севрука.

Як відомо, раніше Шабунін повідомив, що конкурсна комісія планує провести остаточне голосування за кандидатуру антикорупційного прокурора вже у четвер. Він пояснив, що це порушує закон, оскільки голосування має анонсуватися не пізніше, ніж за добу. На його думку, комісія хоче "протягнути" на цю посаду Бабенко або екс-прокурора Одеської області Романа Говду. Він додав, що обидва ці кандидати вигідні генпрокурору Віктору Шокіну.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...