У ВАСУ пояснили, чому визнали незаконним рішення Ради по Мосійчуку

Понеділок, 30 листопада 2015, 16:26

У Вищому адміністративному суді пояснили, що рішення парламенту про надання згоди на притягнення до відповідальності, затримання та арешт депутата Ігоря Мосійчука було прийнято з порушенням регламенту оскільки подання генпрокурора не відповідало вимогам а в самого Мосійчука не було можливості надати пояснення.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному в понеділок на сайті ВАСУ.

Своє рішення суд мотивував тим, що всупереч вимогам регламенту Верховної Ради питання щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Радикальної партії Мосійчука не було попередньо підготовлено до розгляду на сесії ВР комітетом з питань регламенту та організації роботи, а тому не могло бути включено до порядку денного сесії Верховної Ради.

Крім того, на думку ВАСУ, відповідне питання було розглянуто з порушенням регламенту Верховної Ради.

Суд встановив, що комітет ВР з питань регламенту та організації роботи на своєму засіданні не розглядав подання генерального прокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Мосійчука і жодного висновку з цього питання не надавав.

Саме подання генерального прокурора не відповідало вимогам регламенту Верховної Ради, оскільки в цьому поданні генпрокурор пропонував розглянути одночасно питання як про надання згоди на притягнення Мосійчука до кримінальної відповідальності, так і про його затримання та арешт.

Однак регламентом Верховної Ради передбачено, що до кожного з цих питань повинно бути окреме подання, зазначають у ВАСУ.

Народному депутатові Мосійчуку не було запропоновано, а врешті і не було надано можливості дати письмове пояснення щодо обставин, викладених у поданні, ні профільному комітету, ні під час засідання сесії Верховної Ради 17 вересня 2015 року., пояснює далі мотивацію суд

Також Мосійчуку не надавалася копія подання генерального прокурора і про його зміст він не знав.

Подання генпрокурора містить відомості стосовно семи епізодів правопорушень, а продемонстрований народним депутатам відеозапис стосувався лише одного епізоду правопорушення.

На засіданні сесії Верховної Ради перед голосуванням народні депутати не обговорювали подання генпрокурора, а отже були позбавлені можливості отримати всебічну та повну інформацію стосовно всіх обвинувачень у вчиненні правопорушень та обставин, які могли вплинути на результати голосування, а врешті й об’єктивно визначитися у голосуванні, вважає суд.

Таким чином суд дійшов висновку, що "суб’єктом владних повноважень оскаржувані дії вчинені та рішення прийнято у спосіб, не передбачений Конституцією та законами України, необґрунтовано, тобто без урахування всіх обставин".

У поясненні ВАСУ вказано, що рішення не набрало законної сили і може бути переглянуто Верховним Судом.

Як відомо, 27 листопада у Верховному суді заявили, що отримали апеляційну скаргу на рішення ВАСУ від "третьої сторони", яку не називали.

Раніше ГПУ заявляла, що сподівається на оскарження рішення ВАСУ Верховною Радою, а прес-служба парламенту повідомляла про підготовку такого оскарження.

Мосійчук був арештований під час засідання ВР 17 вересня, коли генеральний прокурор Віктор Шокін заявив, що правоохоронці розслідують протиправну діяльність Мосійчука та показав у парламенті кадри оперативної відеозйомки, які підтверджували факт хабарництва і зирництва.

17 листопада, під Кабінетом міністрів розібрали так званий "Тарифний Майдан", організований лідером Радикальної партії Олегом Ляшком.

Того ж дня ВАСУ визнав незаконною постанову Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності та арешт Мосійчука.

Джерела "Української правди" повідомляли, що напередодні прем'єр Арсеній Яценюк та Олег Ляшко домовилися про зняття наметів під будівлею уряду.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування