США: ІДІЛ заробляє на продажу нафти уряду Сирії

Субота, 12 грудня 2015, 04:37

Екстремісти з угрупування "Ісламська держава" заробили понад 500 млн доларів на продажі нафти.

Про це заявив Адам Зубін, заступник міністра фінансів США, що відповідає в відомстві за боротьбу з тероризмом і фінансову розвідку, повідомляє BBC.

На відміну від решти угруповань, визнаних терористичними, ІД не залежить від фінансування з боку міжнародних спонсорів, а сама "заробляє" гроші, підкреслив він.

"Основним клієнтом" ІД є уряд президента Сирії Башара Асада, сказав Зубін.

За його словами, судячи з усього, продаж нафти режиму Асада, а також клієнтам у Туреччині приносить бойовикам близько 40 мільйонів доларів на місяць.

"Обидві сторони намагаються знищити один одного і одночасно торгують один з одним на мільйони і мільйони доларів", - сказав чиновник американського відомства.

Крім того, за даними США, угрупування "Ісламська держава" викрала близько мільярда доларів з банків на підконтрольній їм території.

Згідно з результатами дослідження, проведеного британською консалтинговою компанією IHS, ІД "заробляє" близько 80 мільйонів доларів на місяць, в основному від продажу нафти. Крім того, угруповання отримує гроші від податків, що стягуються на підконтрольній їй території, а також від нелегальної торгівлі предметами старовини, продажу електроенергії, викрадень людей і просто грабіжництва.

Очолювана США коаліція завдає авіаудари по позиціях ІД, в тому числі і по нафтопромислового об'єктах в Сирії та Іраку. Не так давно сили коаліції приступили до кампанії під кодовою назвою "Приливна хвиля-2", в рамках якої вони завдають масованих ударів по нефтерожденіям, нафтопереробним заводам і танкерам на території, підконтрольній ІД.

Коаліція вважає однією зі своїх цілей відрізати ІД від джерел доходів, сказав Зубін.

У четвер Пентагон заявив, що скарбник ІД був убитий в результаті удару безпілотником.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування