Правозахисники вимагають від ВР розглянути ратифікацію Римського статуту

Четвер, 17 грудня 2015, 08:35

Правозахисники  вимагають від Верховної Ради  розглянути проект, що усуває правові перепони на шляху ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Про це йдеться у заяві платформи Правозахисного Порядку Денного у відповідь на відмову комітету з питань правової політики включити до порядку денного 3-ої сесії ВР проект змін до Конституції щодо визнання положень Римського статуту та рішення комітету з євроінтеграції, що проект не є пріоритетним.

"Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду передбачена у статті 8 Угоди про Асоціацію з ЄС, а відтак, є міжнародно-правовим зобов’язанням України. Таким чином, твердження Комітету з питань євроінтеграції не відповідає дійсності", - наголосили в платформі.

Платформа "Правозахисний порядок денний" звертає увагу, що "ратифікація Римського статуту є не просто виконанням вимоги Угоди про Асоціацію, а чи не єдиною на даний час можливістю провести розслідування на тимчасово окупованих територіях та віддати воєнних злочинців у руки міжнародного правосуддя".

"Правозахисники нагадують парламентарям про їх особисту відповідальність та закликають зробити усе від них залежне, аби Україна вже у найближчому майбутньому стала повноправним членом Міжнародного кримінального суду", - сказано в заяві.

Правозахисники нагадали, що внесення змін до Конституції – тривалий процес. Крім того, згідно із перехідними положеннями проекту, саме ця норма набирає чинності тільки через три роки після ухвалення змін до Конституції, що ще більше відсуває ратифікацію Римського статуту у часі.

"Тому парламент мав би вже зараз прийняти законопроект 1788, не чекаючи на узгодження всього тексту відповідного розділу Конституції", - наголосили в платформі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
Усі новини...