Bloomberg: Путін хоче щоб Асад брав участь у виборах президента Сирії

Середа, 30 грудня 2015, 01:21

Президент РФ Володимир Путін зажадав, щоб президент Сирії Башар Асад зміг брати участь у виборах президента Сирії в 2017 році.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на два джерела, знайомих з ситуацією.

Під час зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі 15 грудня в Москві Путін заявив, що Асада не можна усувати від виборів президента Сирії і, якщо він буде брати участь, то переможе. Керрі не дав згоди, а в США тим часом розробляють такі умови виборів у 2017 році, за яких у Асада зменшаться шанси на перемогу.

При цьому, як пише агенство, Путін, проявивши "зростаючу гнучкість", не заперечує проти участі у виборах мільйонів сирійських біженців, а також впливу на виборчий процес сирійської опозиції.

Раніше повідомлялося, що представник держдепартаменту США Елізабет Трюдо заявила, що питання про участь президента Асада в запланованому сирійському перехідному уряді ще не вирішене.

Трюдо заявила: "Повинна сказати, що наша позиція залишається колишньою. Ми завжди говорили, що Асад не може бути частиною уряду, який, в кінцевому підсумку, буде управляти вільної Сирією".

Як повідомлялось, Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію про процес мирного врегулювання в Сирії. За словами держсекретаря США Джон Керрі, документ закликає зупинити вбивства в Сирії і підкреслює необхідність проведення переговорів між сирійською владою і опозицією.

Згідно з прийнятим планом, переговорний процес буде проходити під егідою ООН і почнеться в січні 2016 року. Крім того, протягом 18 місяців в країні повинні пройти вільні вибори. Держсекретар також заявив, що рішення про перехідний уряд Сирії має бути прийняте протягом одного-двох місяців. При цьому в резолюції нічого не говориться про майбутнє сирійського президента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування