В СБУ назвали відповідальних за звільнення заручників

Субота, 16 січня 2016, 13:24
В СБУ назвали відповідальних за звільнення заручників

У Службі безпеки створено Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення АТО,  лише цей Центр уповноважений від імені СБУ вести перемовини про звільнення та робити заяви.

Про це йдеться у повідомленні СБУ, яке розповсюджено 16 січня.

При цьому в СБУ наголосили, що Володимиру Рубану не надавалися жодні доручення чи повноваження вести будь-які переговори щодо звільнення громадян України.

"Останнім часом громадянин Рубан поширює заяви, що начебто він, як представник СБУ, проводив якісь переговори з можливого звільнення громадян України в Мінську та начебто обговорював там вірогідність їхнього обміну на російських військовослужбовців. ... Тривалий час він безпідставно називає себе "генералом" спецслужби, з його слів так його представляють і окремі ЗМІ. Це також не відповідає дійсності", - заявили  в СБУ.

У Службі безпеки зазначили, що у Мінську триває робота Тристоронньої контактної групи і 4 підгруп, де Україну представляють уповноважені на це особи.

"Звичайно, пан Рубан міг побувати у Мінську як приватна особа, але він ніколи не брав участі в офіційних перемовинах чи зустрічах. Питання звільнення українських громадян, які стали політв'язнями в РФ, зокрема, Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка перебуває на особистому контролі Президента, про це йдеться на всіх міжнародних зустрічах. Спекулювати на цих темах, надаючи недостовірну і відверто вигадану інформацію - це вводити в оману суспільство і родичів полонених", - заявили в СБУ.

За даними відомства, триває активна робота із визволення заручників з рук терористів.

"На сьогодні уже вдалося звільнити 2998 осіб. У неволі насильно утримуються ще 131. Тривають важкі переговори про обмін у форматі "усіх на усіх", передбачений Мінськими домовленостями", - повідомили у Службі безпеки.

Як відомо, раніше адвокат одного із російських ГРУшників повідомив, що адвокати бійців ГРУ ведуть переговори про можливий їх обмін на українських політв'язнів в РФ Олега Сенцова та Олександра Кольченка. За його словами, він мав відповідну розмову з переговірником від СБУ Володимиром Рубаном.

Сам Рубан підтвердив факт такої розмови і навіть сказав, що в Росії погодились на обмін Сенцова та Кольченка на Александрова та Єрофеєва.

За його словами, у Мінську росіяни пропонували обміняти Сенцова на Єрофеєва, а Україна запропонувала обмін "два на два". Переговірник з боку Росії, начебто, погодились на такий обмін.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування