Електронне декларування може запрацювати цього року

П'ятниця, 22 січня 2016, 00:48
Електронне декларування може запрацювати цього року

У парламенті зареєстровано законопроект, який дозволяє запустити нову систему декларування для службовців вже цього року.

На сайті Верховної Ради ще немає тексту законопроекту №3787 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вимог фінансового контролю з метою запобігання корупції".

Однак "Реанімаційний пакет реформ" повідомляє, що документ вирішує проблему, створену законом про держбюджет, який заборонив вводити в дію нову систему декларування до 2017 року.

Чинний закон вимагає запуску системи електронного декларування одночасно для всіх службовців (близько 1 мільйона осіб), що нереально, враховуючи, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке має прийняти рішення про початок роботи нової системи декларування, до цих пір залишається недієздатним .

Даний законопроект уповноважує НАЗК зробити це поетапно. Це дозволить ввести в дію нову систему в першу чергу для вищих посадових осіб вже в квітні цього року (за умови початку роботи НАЗК), що є вимогою МВФ і ЄС в рамках візової лібералізації.

"Законопроект також зобов'язує вищих посадових осіб подати електронну декларацію 2015 року в нову систему, навіть якщо вони вже подали декларацію за старими положеннями та старою формою", - зазначив один з розробників законопроекту, експерт РПР Дмитро Котляр.

За його словами, це важливо, оскільки нова форма декларації передбачає значно більший обсяг інформації, що розкривається. Крім того, для нової форми декларації передбачена кримінальна відповідальність за подання недостовірних відомостей.

Проект містить також ряд інших важливих положень: визначає момент початку роботи НАЗК, дає можливість НАЗК розширити перелік декларацій, які проходять обов'язкову повну перевірку; встановлює, що перевірка декларації проводиться також на підставі повідомлень в ЗМІ або громадян; дозволяє суб'єктам декларування, які не зможуть цього року подати декларацію вчасно через службу в АТО, подати її коли це стане можливим.

Законопроект внесла група народних депутатів на чолі з першим віце-спікером Андрієм Парубієм і був підготовлений експертами РПР спільно з нардепами-членами антикорупційного комітету ВР і фахівцями Міністерства юстиції.

Як відомо, наприкінці грудня Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК). Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, ЄК 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.

Але вже за тиждень Верховна рада ухвалила бюджет, в якому відклала декларації щонайменше на 2017 рік. Про цю норму стало відомо лише в січні – в урядовому проекті бюджету її не було.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування