На Левуса завели справу через Медведчука, але вже закрили її

Четвер, 28 січня 2016, 17:00
На Левуса завели справу через Медведчука, але вже закрили її
Facebook Андрій Левус

Генеральна прокуратура відкрила провадження щодо депутата від "Народного фронту" Андрія Левуса за звинувачення на ардесу Віктора Медведчука, але вже закрила його.

Про це "Українській правді" заявив заступник генерального прокурора Віталій Касько.

За його словами, справу передали в його управління, а він закрив її 26 січня за відсутністю події злочину.

Раніше Левус написав у Facebook, що ГПУ відкрила кримінальне провадження через його заяви про причетність кума Путіна Віктора Медведчука до сепаратизму.

"Цікаво, що я звернувся до ГПУ набагато швидше перевірити причетність Медведчука до проведення сепаратистських форумів, які проходять в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі та Одесі. Саме це і обурило Медведчука. Відповіді на моє звернення немає. Замість неї - кримінальне провадження проти мене", - йдеться у пості Левуса.

У свою чергу сайт медведчуківського "Українського вибору" опублікував копію відповіді ГПУ за підписом заступника Шокіна Столярчука.

"04.01.2016 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000000043 за фактом завідомо неправдивого повідомлення народним депутатом України Левусом А.М. органу досудового розслідування про вчинення злочину, за ознаками кримінального правопорушення, передбачено ч.2.ст. 383 КК України", - сказано у відповіді ГПУ.

 
Джерело: сайt українського вибору 

Ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу - завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, поєднане з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині або із штучним створенням доказів обвинувачення, вчинене з корисливих мотивів - передбачає обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Як відомо, правоохоронні органи зобов’язані відкрити провадження в разі звернення до них.

Однак інформація про порушення справи щодо Левуса викликала обурення у парламентарів.

Так, на вечірньому засіданні ВР під час обговорення питання надання дозволу на арешт Сергія Клюєва перший віце-спікер Андрій Парубій заявив заступнику генпрокурора Юрію Севруку, що Генпрокуратура довго збирає документи на одіозних політиків минулого, а по патріотах і добровольцях працює швидко.

"Коли один із членів "Народного фронту" та Оборони Майдану Андрій Левус назвав Медведчука сепаратистом, ви тут же, швидко й оперативно, знайшли підстави для того, щоб відкрити кримінальне провадження і відкрити кримінальну справу. Отут ви швидкі і ефективні, коли йдеться про тих людей, які на барикадах виборювали волю України, незалежність України, завдяки яким існує цей парламент і, вибачте, і Ви є не цій посаді", - обурився Парубій.

"Хай нас всіх засудять. Те, що Медведчук сепаратист, – я говорив, і підтвердить кожна порядна людина в цьому залі", - заявив перший заступник голови Верховної Ради.

Депутати, обурені ситуацією щодо Медведчука й Левуса, обступили на певний час трибуну Верховної Ради.

Втім депутати таки проголосували за дозвіл на арешт депутата "Опозиційного блоку" Сергія Клюєва.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування