Рада націлилася збільшити частку українських фільмів у касових зборах

Четвер, 28 січня 2016, 14:47

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про державну підтримку кінематографії.

За законопроект №3081-д на засіданні у четвер проголосували 234 народних депутати.

Законопроектом пропонується визначити форми і порядок надання державної фінансової підтримки суб'єктам кінематографії, а також пропонується створити Раду з державну підтримку кінематографії.

Метою ухвалення законопроекту є створення більш сприятливих умов для виробництва кінопродукції та розвитку галузі кінематографії в цілому, йдеться пояснювальній записці.

На думку авторів законопроекту, він дозволить збільшити обсяг вироблених в Україні фільмів, збільшити частку українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%.

Крім того сприятиме збільшенню частки українських фільмів та серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів у 3 рази та допоможе залучити інвестиції для розвитку інфраструктури кіновиробництва.

А крім того допоможе посилити захист інтелектуальної власності та боротьби з піратством у відповідній сфері.

За словами міністра культури В'ячеслава Кириленка, цим зроблено перший крок до створення сучасної системи реальної підтримки кіно в Україні.

"Так, це складний законопроект, який буде дуже детально готуватися до другого читання. Деякі його норми є відверто зайвими і потребують вилучення", пише він в своєму блозі на "Українській правді".

"Але має лишитися головне: запровадження підтримки телекіно з боку держави, спеціальні економічні стимули для крупних кіновиробників та інвесторів (наших і закордонних), введення "культурного тесту" та бальної системи для визначення претендентів на державну підтримку серед національних фільмів та інше", - зазначив міністр.

При цьому, за словами Кириленка "ще потребує додаткового врегулювання мовний критерій та низка інших параметрів".

"Сьогодні спільні зусилля уряду, телевізійників, кіноспільноти та депутатів вперше дали результат. Тому побажаємо знаменитому – "кіна не буде" – назавжди втратити свою актуальність", - зазначив міністр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування