США планували кібератаки проти Ірану - ЗМІ

Середа, 17 лютого 2016, 06:54

На початку президентського терміну Барака Обами США розробляли резервний план з проведення масштабної кібератаки проти Ірану, якщо дипломатичні спроби укласти угоду щодо згортання ядерної програми Тегерана не спрацюють.

Про це пише New York Times з посиланням на джерела у військовому відомстві і розвідці.

План під кодовою назвою Nitro Zeus був розроблений для відключення іранської протиповітряної оборони, систем зв'язку та ключових вузлів системи електропостачання. За словами джерел, план розроблявся на випадок агресивної поведінки з боку Ірану.

Як пише газета, розробкою Nitro Zeus займалися тисячі військових і розвідників. США встановили "електронні імпланти" в іранські комп'ютерні мережі для "підготовки до бою". План обійшовся в "десятки мільйонів доларів".

Більш конкретний план США підготували для відключення електронних систем іранського заводу зі збагачення урану в Фордо.

Відзначається, що США очікували загострення відносин між Ізраїлем та Іраном. Однак після укладення ядерної угоди з Іраном розробка даного плану була припинена.

Джерела газети підкреслили, що американські військові розробляють аналогічні плани на різні випадки, наприклад, потенційний напад Північної Кореї на Південну або повстання в Африці і Латинській Америці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування