Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада звернулася до світу через ситуацію з заручниками на Донбасі

Четвер, 18 лютого 2016, 11:54

Верховна Рада звернулася до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій у зв'язку із загрозами життю заручників, що утримуються російськими бойовиками на окупованих територіях Донбасу.

За відповідну постанову у четвер проголосували 239 депутатів.

У документі вказується, що виконання мінських домовленостей є ключовим елементом врегулювання ситуації на Донбасі, спричиненої збройною агресією Росії проти України.

"При цьому положення, які стосуються життя, безпеки та свободи людей, є визначальними для успішного забезпечення мирного врегулювання та такими, що мають виконуватися першочергово", – сказано у постанові.

Рада звернула увагу, що всупереч духу та букві мінських домовленостей, Кремль і його бойовики не вжили жодних кроків для виконання гуманітарних пунктів цих угод, зокрема щодо звільнення захоплених ними заручників та безперешкодного доступу міжнародних гуманітарних місій на окупованих територіях.

"Стала практика насильства переслідувань і шантажу з боку російських окупаційних сил та бойовиків в окремих районах Донецької та Луганської областей набула особливо жорстокого характеру стосовно захоплених заручників з числа місцевих мешканців, журналістів, волонтерів, представників Збройних Сил України та інших силових відомств", – додали депутати.

Станом на сьогодні у заручниках утримуються 137 громадян України, невідомою залишається доля ще 694 громадян.

"Особливе занепокоєння викликають нещодавно озвучені погрози з боку бойовиків щодо готовності застосовувати по відношенню до заручників смертну кару", – сказано у зверненні.

У зв'язку з цим Рада закликала парламенти та інші органи дати чіткий сигнал Росії про неприпустимість застосування вбивств і катувань на Донбасі; вимагати від Росії надати доступ Червоному хресту до заручників, а також залучення цієї організації до пошуку зниклих безвісти та ідентифікації тіл загиблих; закликати Росію передати Україні заручників; вимагати від Кремля і його бойовиків припинити збройну агресію проти України та передати їй контроль над кордоном.

Також Рада попросила парламенти закликати уряди своїх країн до продовження і посилення санкцій проти Росії до повного виконання нею взятих на себе зобов'язань в рамках мінських домовленостей.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування