Рада ухвалила останній закон із "безвізового пакету"

Четвер, 18 лютого 2016, 17:28

Парламент ухвалив зміни до закону про Агенцію з повернення та управління незаконно виведеним майном. Таким чином, ВР завершила ухвалення пакету президентських "безвізових" законопроектів.

Зміни до закону про Агенцію підтримали 261 народний депутат, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Всі три законопроекти, в тому числі про Агенцію, ухвалені в редакції, якої вимагав Євросоюз. Останній законопроект надає Агенції значно ширші права з управління тими активами, які були арештовані або конфісковані через їх незаконне походження.

Також Агенція має право продавати арештоване майно, якщо його тривале зберігання призводить до зменшення вартості активів. Зарплатні службовців Агенції будуть залежати від ефективності її діяльності (доходу від повернення незаконно виведених активів).

Ці норми вже були на розгляді ВР восени 2015 року, але були переписані Верховною радою, що призвело до нових вимог з боку ЄС.

"Ми вже ухвалювали закон в такій редакції, але Європейський Союз сказав – це не справжній закон, він не наближає нас до скасування віз", - пояснив, зокрема, народний депутат Єгор Соболєв ("Самопоміч") під час дискусії 18 лютого.

Нагадаємо, у середу посол ЄС в Україні Ян Томбінський закликав Верховну раду проголосувати закони з питань повернення активів та управління ними (4056) і  арешту активів та спецконфіскації (4054) у другому читанні в нинішній редакції.

Раніше глава комітету ВР з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко наголосила, що їх необхідно ухвалити до 19 лютого, оскільки саме в цей день Європейська комісія має подати до Ради ЄС законодавчу пропозицію про скасування віз.

Водночас на шляху до безвізового лишається ключова проблема.

У вівторок був схвалений "з голосу" відразу в двох читаннях та в цілому закон про електронне декларування, який суперечить вимогам ЄС, про що посол Євросоюзу в Україні був вимушений зробити окрему заяву.

Наразі невідомо, чи погодиться ЄС з тим, що Україна виконала європейські вимоги, якщо цей закон не буде скасований. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування