Матіос назвав ДУК ПС незаконним збройним формуванням

Вівторок, 2 лютого 2016, 10:30

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляє, що ДУК "Правий сектор" є незаконним збройним формуванням, і наполягає, що за їхнє роззброєння відповідає МВС

Про це він сказав в інтерв'ю Громадському Радіо.

"За всіма юридичними конструкціями, ознаками і згідно з українською Конституцією ДУК "Правий сектор" є, якщо сухою і юридичною мовою, незаконним озброєним формуванням на території держави", - сказав він.

"У нас єдиний добровольчий батальйон, хто за два роки не визначився: він над державою чи з правом застосування монополії держави у вигляді зброї на всій території – ДУК"Правий сектор", - додав Матіос.

При цьому він віддав пошану тим, патріотам ДУК ПС, які воювали в АТО.

"Я можу на коліна стати при згадуванні прізвищ усіх загиблих з "Правого сектору", які загинули в ДАПі, Пісках, Авдієвці, Волновасі, Дебальцевому. Це – герої, еліта нації. Це надзвичайні патріоти держави. Але використання патріотів у політичних цілях без означених державницьких позицій – це розвал підвалин держави. Ми бачили Мукачево. Зараз дуже неоднозначний Драгобрат. З розколом суспільства", - пояснив він.

"Не може окрема взята частина, навіть під гаслами патріотизму, ховатися зі зброєю в тилових областях і розстрілювати пости міліції. Права міліція чи ні – це питання вже закону та права його застосування. Але жодна революція чи бажання змін засад державності не варта людського життя. Немає ніхто права на монополію сили без імені держави. Хочеш виступати від імені держави? Інтегруйся, призивайся, приймай присягу й роби, а не ставай у тил", - зазначив він.

Якщо ми не будемо підміняти поняття й не будемо прикривати "загальнокримінальний злочин" патріотизмом, тоді в нас усе буде добре. А якщо почнемо закривати на це очі, то в Україні наступить хаос.

На питання, чому це нікого не турбувало, коли лише почали створювати добровольчі батальйони?, він спитав, кого саме журналіст має на увазі.

На відповідь журналіста, що той має на увазі державу, Матіос сказав: "Держава має прізвища того, хто приймав рішення в 2014 році".

"Такі відповіді (хто саме звинуватив ПС у тому, що це незаконне формування) завжди має надавати МВС і СБУ", - сказав він.

"За роззброєння незаконних парамілітарних озброєних угрупувань на території України відповідає МВС", - додав він.

"Я рахую, що на даний момент, міліція, внаслідок недосконалої реформи, без створення перехідного етапу між старим і новим, повністю втратила контроль над станом злочинності в державі", - додав він.

Як відомо, раніше, вже після виходу Дмитра Яроша, рух Правий сектор відхрестився від "батальйонів спецпризначення", які діють у Закарпатській, Львівській, Волинській і Івано-франківській областях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News