На Чонгарі спецслужби РФ подовгу тримали кримськотатарських чоловіків

Вівторок, 23 лютого 2016, 10:58

При в'їзді у Крим на російському КПП "Чонгар" 22 лютого всіх чоловіків - кримських татар, які в'їжджали до Криму з материкової України, зупиняли для проведення бесід.

При цьому їх відводили в спеціальні приміщення-контейнери, повідомили монітори Кримської правозахисної групи.

"Людей тримали по годині в черзі на вулиці, когось відпускали, просто протримавши годину його паспорт у себе, так і не завівши в це приміщення. Інших заводили усередину й розмовляли про перебування в Україні й лише потім відпускали. Деяких і після бесіди не відпускали, а проводили вже в інше приміщення, і вже пізніше відпускали", - заявили правозахисники.

"Це стосувалося лише чоловіків – кримських татар, середній вік яких приблизно 30 років. Інші національності не цікавили російських прикордонників взагалі", - стверджують вони.

Один із затриманих розповів КПГ, що його протримали на вулиці окремо від дружини й двох дітей близько 40 хвилин, потім відпустили, не задавши жодного запитання.

Поцікавитися в присутності співробітників російської прикордонної служби в інших чоловіків, про що їх запитували, у нього можливості не було.

"Кримських татар допитують і на виїзді із Криму. Ставлять запитання про релігійність (прихильності течій), про причини попередніх виїздів в арабські країни (Туреччина, Арабські Емірати)", - повідомив один з моніторів КПГ.

Із чим це зв'язане – поки не відомо. На думку координатора моніторингового напрямку КПГ Віссаріона Асеєва, можливо, влади РФ у Криму таким способом намагалися в черговий раз залякати кримськотатарських активістів напередодні жалобної дати.

Як відомо, 23 лютого 1918 року було вбито автора кримськотатрського гімну Номана Челебіджихана (кримськотатарський політик і громадський діяч, організатор першого Курултаю кримськотатарського народу), а також почалася операція "Пантера" на Північному Кавказі з депортації чеченців та інгушів.

"Вочевидь, влада Росії побоюється, що депортовані народи надаватимуть одне одному підтримку, тому й не хочуть, щоб кримські татари проводили акцію пам'яті й солідарності в цей день", - вважає Віссаріон Асеєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування