Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Активісти назвали головні ризики виборів у Кривому Розі

Четвер, 25 лютого 2016, 13:29

Головні ризики позачергових місцевих виборів в Кривому Розі - це використання адміністративного ресурсу і матеріального мотивування виборців.

Про це йдеться в проміжному звіті за результатами спостереження громадянської мережі "ОПОРА", оприлюдненому в четвер.

"Ключовим викликом для виборчого процесу в Кривому Розі на поточний момент є загроза застосування адміністративного ресурсу та матеріального мотивування виборців за рахунок місцевих бюджетних програм", – розповів аналітик "ОПОРИ" Олександр Клюжев.

Так, чинний міський голова Юрій Вілкул активно використовує у власних виборчих інтересах масштабну бюджетну програму із надання соціально незахищеним верствам населення одноразової грошової допомоги (у розмірі 500 грн), що активно висвітлюється в комунальних ЗМІ, зазначають в "ОПОРІ".

Окрім того, у засобах масової інформації Кривого Рогу наявна достатньо велика кількість матеріалів із ознаками "джинси" та публікацій замовного характеру, зазначено в звіті.

У той же час криворізька поліція встановила, що видача міською радою грошової допомоги громадянам у розмірі 500 грн не містить ознак злочинів.

Інші потенційні учасники позачергових виборів міського голови проявляли значно меншу активність.

Імовірний кандидат від місцевої організації партії "Об’єднання "Самопоміч", народний депутат Семен Семенченко брав участь у міському "віче", проводив зустріч із місцевими активістами та часто згадувався у ЗМІ.

Олег Бойченко (ВО "Свобода") та Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП") були помічені на заходах, присвячених подіям у зоні проведення АТО або річниці Революції Гідності.

Ще з кінця січня 2016 р. в місті розміщувалася зовнішня реклама, спрямована на протиставлення різних політичних сил на основі певних регіональних ідентифікацій чи поділу потенційних кандидатів на "місцевих" та "немісцевих", за допомогою якої формується негативна громадська думка про політичних конкурентів, вказано в звіті.

Як відомо, призначення Верховною Радою позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року було політико-правовим компромісом, що вирішив гостре політичне протистояння, спричинене відсутністю загальної довіри до результатів голосування за Юрія Вілкула та Юрія Милобога на повторному голосуванні 15 листопада 2015 року

Виборчий процес офіційно розпочався 6 лютого 2016 року. Підготовкою та проведенням позачергових виборів міського голови Кривого Рогу займається Криворізька міська виборча комісія, до складу якої входять 18 осіб, котрі представляють 12 місцевих організацій різних політичних партій.

Взяти участь у виборчих змаганнях у Кривому Розі виявили бажання 16 політичних партій.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування