Міноборони Росії відповіло на звинувачення експертів Bellingcat

П'ятниця, 26 лютого 2016, 05:22

Російське міністерство оборони заперечує переміщення російських протиповітряних комплексів "Бук" по території України,  як і причетність російських військових до трагедії рейсу MH17.

Про це йдеться в листі Міноборони РФ до російського новинного інтернет-порталу РБК з коментарями до доповіді міжнародної групи експертів Bellingcat про російських військових, які могли бути причетні до загибелі рейсу МН17.

"Жоден комплекс протиповітряної оборони, що стоїть на озброєнні, російсько-український державний кордон не перетинав", - цитує РБК заступника начальника управління прес-служби і інформації Міноборони Олексія Комарова.

Представник міністерства назвав доповідь експертів конспіративними теоріями, що не підлягають серйозному коментуванню.

Як підкреслює агентство, це перший випадок, коли міноборони Росії публічно коментує доповідь Bellingcat.

23 лютого, дослідники Bellingcat опублікували на своєму сайті звіт під заголовком "MH17: Потенційні підозрювані і свідки з 53-й зенітно-ракетної бригади", присвячений обставинам трагедії малазійського рейсу MH17.

Автори доповіді змогли визначити коло російських військових, які з високим ступенем імовірності, брали участь у транспортуванні самохідної вогневої установки ЗРК "Бук-М1" до російсько-українського кордону.

Дослідники назвали понад два десятки солдатів і офіцерів 53 зенітно-ракетної бригади з Курська, які могли керувати тим самим "буком". Імена та прізвища команда передала зведеній групі слідчих (JIT, Joint Investigation Team) в Нідерландах.

При цьому один з основних авторів чергової доповіді "Bellingcat" Даніель Ромайн вважає, що рішення про відправку в Україну комплексу "Бук", з якого збили літак рейсу МН-17, навряд чи приймалось без президента Росії Володимира Путіна.

Як відомо, 13 жовтня 2015 року Рада безпеки Нідерландів з розслідування причин і наслідків аварій і катастроф представила доповідь про катастрофу літака Malaysia Airlines MH17.

У ній говорилося, що причиною катастрофи, що забрала життя 298 осіб, стала ракета "Бук", що вибухнула зліва від кабіни пілотів. Висновків про те, хто міг випустити цю ракету, зроблено не було. Однак Радбез Нідерландів на підставі всієї наявної інформації дійшов висновку, що літак був збитий боєголовкою 9N314М, встановленою на ракеті серії 9М38, яка була запущена з системи Бук. Ці ракети виготовляються російською компанією Алмаз-Антей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування