У РФ вже кажуть, що помилково визнали будинок Шевченка спадщиною

П'ятниця, 26 лютого 2016, 11:05

У РФ заявили, що поет Тарас Шевченко ніколи не жив у визнаному об'єктом культурної спадщини будинку в Оренбурзі, знесення якого викликало скандал.

Про це повідомили в міністерстві культури Оренбурзької області, передає Інтерфакс-Україна.

"Будинок Тараса Шевченка" не володів тими історико-культурними характеристиками, на підставі яких постановою Ради Міністрів РРФСР від 4 грудня 1974 році він був прийнятий на державну охорону як пам'ятка республіканського значення", - йдеться в повідомленні.

Після взяття об'єкта на державний облік і охорону "були виявлені факти, що вказують на необґрунтованість віднесення будівлі до пам'ятників культури", відзначили в міністерстві.

"Додатковими архівними дослідженнями встановлено, що український поет Шевченко лише кілька разів заходив у цей будинок до чиновника оренбурзької прикордонної комісії Лазаревського. Насправді поет зупинявся і проживав в Оренбурзі в інших будівлях за адресами вул. Радянська, д. 2 д. і 3, які також прийняті на державну охорону як пам'яток історії та культури федерального значення", - повідомляє обласне міністерство культури.

Там також заявили, що в серпні 2011 року губернатор регіону звернувся до міністерства культури РФ з питання виключення "Будинку Тараса Шевченка" з держреєстру об'єктів культурної спадщини.

Але будинок не виключили з реєстру. "Однак міністерство так і не вирішило це питання", - зазначили в повідомленні.

Кримінальну справу за фактом знесення будинку Шевченка в Оренбурзі було порушено за ст. 243 КК РФ (знищення або пошкодження об'єктів культурної спадщини).

За інформацією місцевих ЗМІ, будівлю знесли в червні минулого року і на її місці побудували паркування для банку.

Україна висловила свій протест. Зокрема, міністр культури України В'ячеслав Кириленко заявив, що у знищеному будинку Шевченко жив під час заслання, в яку його відправив російський імператор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...