Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Закон про "партійну диктатуру" набув чинності

Субота, 27 лютого 2016, 09:48

У суботу набрав чинності закон, згідно з яким дозволяється виключення кандидатів в депутати парламенту з виборчого списку партії після виборів.

Як повідомляють Українські новини, документ був опублікований в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 26 лютого.

Закон "Про вибори народних депутатів України" доповнено положенням: "Партія, яка висувала кандидатів у депутати, включених до її виборчого списку, яка взяла участь в розподілі депутатських мандатів, може прийняти рішення про виключення кандидата у депутати, який за підсумками результатів виборів .. . вважається необраним, зі свого виборчого списку у будь-який час після дня виборів до прийняття рішення ЦВК про визнання його обраним".

Таке рішення може прийматися відповідно до статуту партії, її з'їздом (зборами конференцією), але тільки після прийняття присяги обраними від партії на чергових або позачергових виборах депутатами.

Підписане головуючим на з'їзді (зборах, конференції) рішення протягом 5 днів передається до ЦВК, яка у 5-денний термін після отримання має прийняти рішення про виключення відповідного кандидата зі списку партії.

Дія закону також розповсюджується на виборчі списки партій-суб'єктів виборчого процесу на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року.

Як відомо, законопроект №3700 Рада прийняла після 20 провальних голосувань.

Громадянська мережа "Опора" відзначала, що законопроект №3700 надає можливість впливати на результати голосування громадян, а Комітет виборців України вважає законопроект не відповідає коаліційній угоді, недемократичним, що дозволяє впливати на результати голосування громадян і несе корупційні ризики.

Експерти закликали Порошенка ветувати документ.

Президент схвалив розширення виключення зі списку партії кандидатів у народні депутати після виборів, підписавши закон 25 лютого.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...