У стенограмі РНБО щодо воєнного стану були "правки" - ЗМІ

Субота, 27 лютого 2016, 10:56
У стенограмі РНБО щодо воєнного стану були правки - ЗМІ

Стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року щодо ситуації у Криму, яку оприлюднили на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки й оборони  22 лютого 2016 року, подано зі "скороченнями". 

Про це пише DT.UA. Як зазначено у статті, зокрема колишній перший заступник Генпрокурора Микола Голомша заявив, що стенограма неповна й містить купюри, зокрема, і його виступу, у якомі він закликав вводити воєнний стан.

"Я говорив про те, що треба для початку ввести надзвичайний стан, а потім і воєнний, що військовослужбовців з Криму треба терміново передислокувати на Захід країни, а туди направити солдатів з Заходу. Пропонував у тому числі закликати добровольців з Майдану, тому що фактор присутності в Криму проукраїнських людей надзвичайно важливий", - заявив Голомша.

На його думку, жодної потреби у розсекреченні та оприлюдненні стенограми того засідання РНБО немає. 

"Мотив - суто політичний. Держава, яка себе поважає, мала б провести аналіз помилок і з урахуванням цього аналізу формувати подальші дії. А так почалося політичне перетягання канату, вкидання "компромату", вибіркове оприлюднення і коментарів на користь одних та дискредитацію інших", - заявив він.

Зазначається, що екс-начальник Генштабу ЗСУ Володимир Замана у декількох інтерв'ю про це засідання РНБО каже, що також виступав за військовий стан.

"У нас були повноцінні підрозділи, готові у той же день виконати завдання. Це 12-15 батальйонно-тактичних груп: ВДВ, 30-я і 72-а бригади, повітряні сили. Але Олександр Турчинов подумав і сказав: "Ні, наші західні партнери радять не робити різких рухів". Я відповів йому, що буде пізно. А він вирішив не вводити війська ", - розповідав Замана в інтерв'ю виданню" Гордон. 

Він також стверджував, що його позицію "підтримали нардеп Андрій Сенченко, заступник генпрокурора Микола Голомша, представники Криму", намагався говорити окремо з учасниками засідання.

"Стався скандал. У підсумку я плюнув і за особистою ініціативою поїхав до Криму", - згадує Замана.

Екс-депутат Андрій Сенченко, який також був присутній на засіданні РНБО 28 лютого заявив, що засідання "взагалі виходило за рамки, встановлені для засідань РНБО".

"Воно проходило у приміщенні, не захищеному від зняття інформації, туди міг зайти кожен, хто перебував на інших нарадах у Турчинова... На засіданні не було жодної повноцінної доповіді, не було аналітичних викладок, картографічного матеріалу, що відображає ситуацію на півострові. Усе, що там звучало, вже було у ЗМІ, або були оціночні, нічим не підтверджені висловлювання", -  заявив Сенченко. 

"Опублікована стенограма - "несправжня". Судячи з усього, скорочена з метою створити образ єдиного "яструба", який пропонував увести воєнний стан, тобто збройний опір агресорові", - пише видання. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News