У Чечні вважають, що журналістів могли побити правозахисники

Четвер, 10 березня 2016, 13:51

Омбудсман Чечні Нурді Нухажієв вважає, що до нападу на журналістів може бути причетний голова ГО "Комітет із запобігання тортурам" Ігор Каляпін.

Таку думку він висловив в розмові з кореспондентом "Дождя".

Нухажієв сказав, що вчинений напад - це "дуже погано".

Реклама:

На його думку, напад на журналістів "не був потрібен ні Чеченській республіці, ні республіці Інгушетія".

Кореспондент "Дождя" згадав нещодавні висловлювання глави Чечні Рамзана Кадирова, коли він назвав представників ліберальних ЗМІ "зрадниками" і "ворогами народу".

Журналіст запитав, чи не може бути напад на журналістів пов'язаний з цими висловлюваннями, оскільки через них розігрівся конфлікт між журналістами і владою республіки. На що Нухажиєв відповів: "це просто абсурдно".

ВІДЕО ДНЯ

"Навіщо людині спочатку висловлювати якісь погрози, а потім діяти, щоб повністю викликати підозру і критику на себе? Якщо згадати, що за 20 років перебування в Держдумі говорив Жириновський, так там на п'ятсот чи тисячу томів кримінальних справ б вистачило", - заявив уповноважений.

На питання, хто міг організувати напад, Нухажиєв заявив, що до цього може бути причетний голова міжрегіональної громадської організації "Комітет із запобігання тортурам" Ігор Каляпін.
"Я його не звинувачую, я говорю, що це його почерк", - додав омбудсман.

Він зазначив, що після вбивства в 2009 році співробітниці представництва Правозахисного центру "Меморіал" у Грозному Наталії Естемірової, організація "розцвіла, отримала премії, ордени".
"Ось так ось. На жаль, це так", - резюмував він.

Як відомо, увечері 9 березня група з 20 осіб напала на автобус на кордоні Чечні та Інгушетії, де були журналісти і правозахисники з Росії, Норвегії та Швеції.

Нападники побили тих, хто знаходився в автобусі і забрали їхні особисті речі та апаратуру, а потім підпалили автомобіль. Четверо журналістів були госпіталізовані через отримані травми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування