ГПУ пропонує допитати Януковича у режимі відеоконференції

Четвер, 10 березня 2016, 20:25

Генпрокуратура України пропонує допитати екс-президента Віктора Януковича у режимі відеоконференції.

Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит Радіо Свобода.

"Генеральною прокуратурою України стороні захисту Януковича направлено лист з пропозицією з’явитися до будь-якого посольства України за кордоном за місцем його перебування для можливості допиту в режимі відеоконференції або ж надати пояснення з приводу підозри через свого захисника у порядку, передбаченому частиною 8 статті 95 КПК України", - сказано у документі.

Як заявили у відомстві, захист екс-президента на цей лист не відповів.

Крім того, у ГПУ повідомили, що від адвокатів знають про перебування Януковича в російському Ростові-на-Дону і направили офіційне звернення до влади Росії з проханням підтвердити цю інформацію і затримати Януковича для подальшої видачі Україні.

"У задоволенні одного клопотання відмовлено у зв’язку з нібито політичними мотивами звернення. Інші клопотання на цей час не розглянуто, що позбавляє орган досудового розслідування можливості провести з ним слідчі та інші процесуальні дії", – заявили у прокуратурі.

У ГПУ нагадали, що Януковичу повідомили про підозру у кількох справах, зокрема щодо заволодінням майном в особливо великих розмірах у "Межигір’ї", Сухолуччі, а також за фактами зловживання службовим становищем під час підписання і введення в дію законів від 16 січня 2014 року.

Окрім того, екс-президента підозрюють у створенні злочинної організації і вчиненні низки тяжких й особливо тяжких злочинів, внаслідок чого у період січня – лютого 2014 року померло 77 осіб і отримали вогнепальні поранення понад 180 осіб.

Підозру Януковичу також повідомили у справі про отримання ним під виглядом авторської винагороди хабаря в понад 26,5 мільйона гривень і в справі "Укртелекому".

"У зв’язку із оскарженням Януковичем до Комісії з контролю за файлами Інтерполу і суду першої інстанції міста Ліон інформації, що стосується порушення ним ст. 2 та ст. 3 Конституції Інтерполу, Комісією тимчасово зупинений доступ до інформації в обліках Генерального секретаріату Інтерполу щодо міжнародного розшуку Януковича", – повідомили в прокуратурі.

У відомстві нагадали, що Інтерпол оголосив Януковича у розшук за клопотанням прокуратури 12 січня 2015 року.

1 березня адвокат колишнього президента України Віктора Януковича заявив, що той хоче повернутися до Києва, і для цього "будуть зроблені правові кроки".

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії, яка не відповідає на запити України про його видачу в рамках міжурядових домовленостей.

Верховна Рада України 22 лютого 2014 року 328 голосами підтримала постанову, якою встановила, що Віктор Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень президента України і є таким, що не виконує своїх обов’язків.

У зв’язку з цим були призначені позачергові вибори президента України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...