Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Люди Яценюка захищають прокладку, пов'язану з Мартиненком - нардеп

П'ятниця, 11 березня 2016, 11:19

Історія закупівлі колтюбінгової установки менеджерами Мартиненка та Єремеєва - це сценарій, що один в один повторює "вишки Бойка", тільки в меншим масштабах.

Про це в своєму блозі на "УП" написав народний депутат Сергій Лещенко.

Як виявилося, "УкрГазВидобування" збиралося купити "колтюбінг" у фірми Moston Properties Limited, яка прописана у Лондоні в будинку №393 на вулиці Lordship Lane. Угода була укладена 29 травня 2015 року на суму 5 мільйонів 850 тисяч доларів.

 

Попри реєстрацію в британській столиці, фірма Moston є звичайною прокладкою з непрозорою власністю. Згідно з статутними документами, які можна офіційно отримати в англійському державному реєстрі, статутний капітал фірми складає 2 (два) фунти стерлінгів.

Як пише депутат, на незвичність цієї поставки вказувало й те, що рахунок британської фірми було відкрито чомусь у Латвії.

"Від компанії Moston угоду з державним підприємством "УкрГазВидобування" підписала жінка з типово "британським" прізвищем Георгіна Папапетроу, яка насправді є кіпріоткою. Вона є не тільки директором, але не номінальним власником прокладки. Загалом Папапетроу очолює аж 49 фірм", - пише Лещенко.

Підприємство, що претендує на мільйонні підряди "УкрГазВидобування", базується в пошарпаному будинку по сусідству з продажем пральних машин та матраців. Загалом ця будівля є лише ширмою, надаючи британську прописку будь-кому, хто цього зажадатиме - за адресою 393 Lordship Ln, London N17 6AE, UK розташовано десятки фірм.

Як виявилося, ця колтюбіногова установка мала постачатися у морській комплектації. Але місцем доставки були вказані свердловини у Полтавській області. При чому довжина шлангу складає 4 кілометри, тоді як свердловини Полтавській області 5 кілометрів глибиною – тобто ця установка взагалі не призначена для тих родовищ.

Тендер на постачання колтюбінгу відбувся протягом чотирьох днів, а єдиним технічним конкурентом Moston була інша прокладка з Сейшельских островів.

Але і це не все. Існує підозра, що ці гроші намагалися отримати... вдруге, пише Лещенко.

Аналогічне колтюбінгове устаткування так само в морському виконанні ще в часи Януковича, у 2012 році було предметом тендеру в державній компанії "Чорноморнафтогаз". І переможцем того тендеру стала фірма Muster Services Limited, яка... зареєстрована за тією ж адресою в Лондоні, між продажем пральних машин та матраців, в будинку N393 на вулиці Lordship Lane. А директором також була кіпріотка...Георгіна Папапетроу. І вона ж була номінальним акціонером тієї фірми.

Але ціна такого комплексу в 2013 році склала... 13 мільйонів 250 тисяч доларів.

Коли у "УкрГазВидобування" помінялися керівники, новим головою правління Прохоренком було оголошено тендер на колтюбінгові комплекси, куди заявилися не посередники, а компанії-виробники.

У підсумку, аналогічний "колтюбінг" було придбано за 3,9 млн доларів, тобто в півтора рази дешевше, ніж менеджерами Мартиненка-Єремеєва у травні 2015 року. І в три з половиною рази дешевше, ніж купував "Чорноморнафтогаз" у часи Бойка.

Тут також варто додати, що тоді, у 2012-му попри "злочинну владу" компанією керував ставленик Мартиненка Валерій Ясюк.

Найбільш активним захисником кіпріотки Георгіни Папапетроу та її неназваних господарів виявився депутат з оточення Мартиненка Максим Поляков.

Поляков став депутатом за квотою Мартиненка, а після Революції гідності нетривалий час очолював Нацкомісію ринку фінансових послуг. Будучи депутатом, Поляков надіслав десятки звернень з вимогами звільнити Прохоренка з посади та перевірити законність усунення прокладки Moston Properties Limited.

Інший учасник атаки на "УкрГазВидобування" - соратник Авакова, ще один депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей, який особисто, в оточенні людей у камуфляжній формі, зображав протест на прохідній "УкрГазВидобування".

Коли ж учасників пікетування після триденного "фестивалю" під входом до "УкрГазВидобування" запросили на зустріч до керівника компанії Олега Прохоренка, вони не змогли не лише сформулювати свої вимоги, але навіть правильно озвучити назву обладнання, яке в їх вустах перетворилося на "котлюбительноє".

Як повідомлялося раніше, глава ПАТ "Укргазвидобування" Олег Прохоренко звинуватив народних депутатів від "Народного фронту" в "корупційному втручанні" у роботу держпідприємства.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...