Генпрокуратура почала реабілітацію Корбана - депутат

Середа, 23 березня 2016, 12:34

Генеральна прокуратура перекваліфікувала справу екс-заступника губернатора Дніпропетровської області Геннадія Корбана, що дало йому можливість уникнути великого тюремного терміну.

Про це пише в середу в своєму блозі на "Українській правді" депутат фракції БПП Мустафа Найєм.

Йдеться про справу щодо викрадення глави Держагентства із земельних ресурсів Сергія Рудика.

"За моєю інформацією, в понеділок 21 березня в Кіровському суді м Дніпро Геннадій Корбан уклав договір про примирення з потерпілим у справі народного депутата Сергія Рудика. Договір був підписаний за ініціативою Корбана за тиждень до засідання суду. Згідно з документом, колишній заступник губернатора Дніпропетровської області щиросердно визнав свою провину і розкаявся в скоєному", - пише Найєм.

Депутат зазначає, що договір затвердив слідчим з особливо важливих справ управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ М. Макеєв.

Згідно з "мировою", обвинувачений із потерпілим погодили міру покарання у вигляді трьох років умовного ув'язнення. Суддя затвердив угоду шляхом винесення вироку.

Найєм зазначає, що без прямого сприяння Генеральної прокуратури ця угода була б неможливим.

"Справа в тому, що спочатку Геннадій Корбан проходив у справі як організатор злочину, вчиненого стійким ієрархічним об'єднанням, за попередньою змовою з метою вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів", - зазначає депутат.

Сам злочин кваліфікувалося як викрадення представника влади з метою примусу вчинити будь-яку дію як умову звільнення заручника.

Це правопорушення карається позбавленням волі на строк від 8 до 15 років. При такій кваліфікації закон не дозволяє укладати будь-які договори зі слідством або потерпілим.

"Щоб це стало можливим, прокуратура в ході досудового розслідування перекваліфікувала справу, і з Геннадія Корбана було знято всі звинувачення в організації злочинної групи, а "викрадення представника влади" перетворилося на "незаконне позбавлення волі або викрадення людини", - пише Найєм.

За цією статтею мірою покарання може бути обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років.

"Таким чином, Генеральна прокуратура відкрила шлях до можливості підписання договору про примирення, фактично реалізувавши домовленості з Геннадієм Корбаном, про які раніше ЗМІ вже повідомляли", - зазначає депутат.

Як відомо, в серпні 2014 року глава Держагентства із земельних ресурсів Сергій Рудик приїхав до Дніпропетровської з робочою поїздкою, а через деякий час з'явилося повідомлення, що Рудик зник.

Пізніше заступник губернатор області Геннадій Корбан заявив, що Рудику видали повну військову екіпіровку і відправили на фронт.

Сам Рудик розповів, що його викрали і довго тримали в підвалі обласної адміністрації, давали сечогінні таблетки і не випускали в туалет, вимагаючи призначити свого керівника в обласне управління Держкомзему.

За його словами, допитував його особисто Геннадій Корбан в присутності 15 озброєних людей, а потім дав доручення виписати Рудику пропуск в батальйон "Дніпро", після чого його відправили в зону АТО.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування