"Радіо Свобода" заперечує зняття з ефіру теми автономії кримських татар

Четвер, 24 березня 2016, 14:11

"Радіо Свобода" не знімало обговорення теми національної автономії кримських татар з ефіру, заявила директор української редакції "Радіо Свобода" Мар'яна Драч.

Так вона прокоментувала звернення керівника служби новин телеканалу ATR Османа Пашаєва й заступника директора цього телеканалу Айдера Муждабаєва до керівництва "Крим.Реалії" та української редакції "Радіо Свобода", повідомляє "Крим. Реалії".

"Тема про кримськотатарську національну автономію не знімалася з ефіру, її перенесли на інший день. Як повідомила продюсер проекту Катерина Некреча, Осман Пашаєв не зміг вчасно обґрунтувати заявку дискусійної теми. Наша редакція раніше вже неодноразово обговорювала виклики, пов'язані з кримськотатарською автономією", - сказала Драч.

Саме Осман Пашаєв провів один такий ефір 31 грудня 2015 року, нагадала керівник української редакції "Радіо Свобода".

Вона запевнила, що українська редакція "Радіо Свобода" з повагою ставиться до колег із кримськотатарського каналу ATR, неодноразово повідомляла про утиски цього каналу й навіть тимчасово надавала свою київську студію для запису програм ATR, після того як канал був змушений покинути окупований півострів.

Мар'яна Драч нагадала, що з грудня 2015 року журналістка ATR стажується у Празі в рамках стипендії Вацлава Гавела.

"Шеф-редактор служби новин телеканалу ATR Осман Пашаєв із кінця 2015 року співпрацює з радіопроектом Крим.Реалії, обговорюючи в ефірі важливі теми для кричмчан", - зазначила вона.

"Радіо Свобода" щиро цінує цю співпрацю, але водночас колеги, які ведуть наш ефір, повинні дотримуватися, насамперед, наших редакційних стандартів і внутрішніх правил роботи", - сказала Драч.

Директор української редакції "Радіо Свобода" повідомила, що керівник проекту Крим.Реалії Володимир Притула зараз перебуває у відпустці, а "спілкування із заступником гендиректора телеканалу ATR Айдером Муждабаєвим у мережі Фейсбук є його приватною позицією, яка не завжди співпадає з позицією редакції".

"Мені прикро, що колеги пов'язують ці інциденти в один ланцюг", - сказала вона.

Драч нагадала, що заступник гендиректора ATR кілька разів цього року був гостем київської студії "Радіо Свобода" у програмах для загальнонаціональної аудиторії, а проект "Крим.Реалії" з грудня 2014 року надає Муждабаєву майданчик для його блогів.

"Радіо Свобода" є відданим свободі слова в Україні й багато років працює саме для утвердження цього принципу, який зараз опинився під найбільшим ударом у Криму. Вірю, що це наша загальна позиція з телеканалом ATR", - наголосила вона.

Раніше шеф-редактор служби новин ZAMAN телекомпанії ATR Осман Пашаєв і заступник гендиректора ATR Айдер Муждабаєв заявили, що через відмову дати ефір передачі Пашаєва на тему кримськотатарської автономії припиняють співпрацю з "Крим.Реалії" до отримання роз'яснень від керівництва "Радіо Свобода".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування