Комісар з прав людини РЄ застерігає Київ від ізоляції Донбасу

Понеділок, 28 березня 2016, 00:40

Верховний комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужніекс застеріг Київ від ізоляції окупованих територій Донбасу.

Минулого тижня він здійснив свій шостий за останні два роки візит в Україну, передає DW.

 У Києві він спілкувався з президентом, міністрами закордонних справ і фінансів, представниками СБУ, громадськими діячами. А в Донецьку - з самопроголошеним "заступником омбудсмена" ДНР".

За словами Мужніекса, з липня минулого року, коли він в останній раз відвідував Донецьк, життя в місті стала спокійніше і "більш нормальної", але відчуття ізоляції набагато зміцніло.

Комісар пояснює це тим, що більшість гуманітарних і міжнародних організацій втратили можливість працювати на територіях так званих "ДНР" та "ЛНР".

Комісар переконаний, що українська влада повинна мінімізувати ізоляцію Донбасу.

"Я знаю, що це складно, що не все - в руках України, але необхідно підтримувати контакти з людьми того регіону, намагатися утримати їх серця і думки, тому що це буде відповідати інтересам майбутнього покоління українців", - переконаний Мужніекс.

Під час візиту на окупований Донбас Мужніекс відзначив поліпшення ситуації, "особливо з української сторони", на пропускних пунктах, де створені більш комфортні умови для людей, які перетинають лінію розмежування. Однак, зауважує комісар, черги на блок-постах по обидва боки досі "дуже-дуже довгі".

Повідомлення про те, що виплати пенсій людям з так званих "ДНР" та "ЛНР" на контрольованих українським урядом територіях були припинені, "дуже стурбували" комісара.

"Наскільки я зрозумів, це було зроблено для того, щоб викрити випадки шахрайства з отриманням пенсій тимчасово переміщеними особами, які насправді такими не є, але багато невинних пенсіонерів через це страждають", - сказав правозахисник.

Він пояснив, що, з точки зору міжнародного гуманітарного права, пенсія - це власність, на яку люди мають право незалежно від того, де вони проживають.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування