ЗМІ: Boeing в Ростові міг розбитися через сварку між пілотами

Понеділок, 28 березня 2016, 03:38

Після розшифровки самописців Boeing 737-800 компанії Flydubai, що розбився в аеропорту Ростова-на Дону, домінуючою в розслідуванні стала версія про помилку пілотів.

Про це пише Коммерсант з посиланням на джерело, близьке до розслідування.

За його даними, завдяки розшифровці даних параметричного і мовного самописців Boeing, експертам вдалося відновити картину катастрофи, що відбулася.

Один з льотчиків натиснув клавішу TOGA, яка задає машині команду для відходу на друге коло, і відключив автопілот, узявши керування машиною на себе. В майбутньому підйомі пілотам потрібно було вже самостійно задавати тангаж, або кут нахилу носа літака, орієнтуючись на так звані діректорні стрілки на приладі.

Однак екіпаж, як вважають експерти, не врахував специфіку переходу Boeing 737 з режиму посадки в режим набору висоти. В результаті Boeing замість плавного набору висоти спрямовується вгору в режимі винищувача.

Пілоти Flydubai, як вважають експерти, через втому або відсутність досвіду цей мимовільний маневр лайнера не розпізнали. Коли ж швидкість літака, який вийшов на закритичні кути атаки, почала стрімко падати, в кабіні стався конфлікт.

Керуючий льотчик, продовжуючи підйом, спробував набрати швидкість, збільшивши режим роботи двигунів до їхньої максимальної злітної. Його напарник вважав, що в першу чергу слід опустити ніс Boeing. Він кричав на партнера: "Стій. Куди? Стояти! Стояти!" і одночасно намагався припинити набір висоти, відштовхуючи від себе свій штурвал.

В результаті керування літаком, як кажуть фахівці, розірвалося: в бортовий комп'ютер Boeing стали надходити електричні імпульси від усіх маніпуляцій, здійснюваних пілотами на обох штурвалах, які в штатному режимі працюють синхронно.

Екіпаж погодив свої дії тільки тоді, коли обидва пілоти відчули негативні перевантаження - відчуття, яке відчуває людина, наприклад, в падаючому ліфті. Однак було вже пізно - некерований Boeing мчав до землі. У кілька секунд, що залишилися до зіткнення, обидва пілоти лише кричали від жаху і відчаю.

Як відомо, внаслідок катастрофи літака Boeing 737-800, який виконував рейс з Дубай в Ростов-на-Дону, загинули 55 пасажирів та сім членів екіпажу, серед загиблих також - 8 громадян України, у т.ч. сім'я з 5-річною дитиною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News