Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд зобов’язав поновити справу проти СБУ за напад на журналістів

Понеділок, 28 березня 2016, 16:55

Апеляційний суд Києва зобов’язав поновив кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності знімальної групи програми "Схеми".

Про це передає у понеділок "Радіо Свобода".

Колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу, в якій "Схеми" вимагали скасувати рішення Печерського райсуду про закриття кримінальної справи через нібито відсутній склад злочину в діях працівників СБУ при силовому затриманні журналістів.

Апеляційний суд ухвалив рішення повернути матеріали кримінального провадження Військовій прокуратурі для поновлення досудового розслідування.

Як відомо, у грудні 2015 року Військова прокуратура України закрила справу за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу, заявивши про "відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення".

Пізніше "Схеми" звернулись до Печерського суду Києва з вимогою визнати закриття справи незаконним, але суд відхилив скаргу журналістів. Після цього була подана апеляційна скарга.

Кримінальну справу відкрили після нападу працівників СБУ на журналіста програми "Схеми" Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича 2 жовтня 2015 року під час зйомок сюжету про дорогі автомобілі СБУшників, що не відповідають їхнім доходам. 

Як свідчать записи відеокамер управління СБУ, співробітники служби застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час знімальну групу відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування